Cea mai mare participare la vot la orele prânzului în Franţa din 1981

Prezenţa la vot la turul doi al alegerilor parlamentare de duminică din Franţa a crescut semnificativ faţă de ultima dată, în 2022, într-un scrutin în care Reuniunea Naţională (RN) de extremă dreapta ar putea deveni cea mai puternică forţă, conform Reuters.

Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare participare la vot la orele prânzului în Franţa din 1981

Cea mai mare participare la vot la orele prânzului în Franţa din 1981

Deşi se aşteaptă ca RN să câştige cele mai multe locuri în Adunarea Naţională, cele mai recente sondaje de opinie au indicat că ar putea fi departe de a obţine majoritatea absolută.

O majoritate parlamentară ar afecta grav autoritatea preşedintelui Emmanuel Macron şi ar anunţa o perioadă prelungită de instabilitate şi blocaj politic în a doua mare economie a zonei euro.

În cazul în care naţionalistul şi euroscepticul RN ar obţine majoritatea, Franţa ar forma primul guvern de extremă-dreapta de la cel de-al Doilea Război Mondial şi ar trimite o undă de şoc în Uniunea Europeană, într-un moment în care partidele populiste îşi consolidează sprijinul pe continent.

Prezenţa la vot a fost de 26,3% în jurul prânzului (10:00 GMT), în creştere de la 18,99% în timpul celui de-al doilea tur de scrutin din 2022, a declarat ministrul de interne, subliniind interesul extrem al populaţiei pentru un scrutin care a evidenţiat polarizarea opiniilor în Franţa.

Acesta a fost cel mai ridicat nivel de participare la vot la prânz din 1981, au declarat institutul de sondaje Harris Interactive şi Ipsos.

Votul se încheie la ora 18.00 (16:00 GMT) în oraşe şi oraşe mici şi la ora 20.00 în oraşele mari. Sondajele vor oferi proiecţii iniţiale bazate pe numărătoarea timpurie a voturilor dintr-un eşantion de secţii de votare la ora 20.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici