- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ceauşescu, considerat în egală măsură cel mai bun şi cel mai rău lider politic din ultimul secol
Românii îl consideră pe Nicolae Ceauşescu în acelaşi timp, „cel mai bun”, dar şi „cel mai rău” lider politic din ultima sută de ani, conform Barometrului de Opinie Publică al Fundaţiei Soros, făcut public, joi.
Ceauşescu, considerat în egală măsură cel mai bun şi cel mai rău lider politic din ultimul secol
Potrivit studiului, la capitolul „Cel mai bun lider politic din ultima sută de ani”, după opt ani, între 1999 – 2007, ierarhiile se modifică semnificativ prin apariţia lui Traian Băsescu, care ocupă locul al doilea.
Dacă în 1999, Ceauşescu era considerat de 22% dintre români ca fiind cel mai bun lider politic al ultimilor 100 de ani, în 2007 fostul dictator a mai câştigat un procent.
În schimb, preşedintele Traian Băsescu, care în 1999 nu figura în top, este al doilea, cu 15% din opţiunile românilor la acest capitol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Ion Iliescu, care, în 1999, avea 9% în acest clasament, a scăzut în 2007 cu două procente, situându-se la 7%.
Topul celor mai buni lideri politici din ultimii 100 de ani este completat, în ordine, de Regele Carol I, Regele Mihai, Ghe. Gheorghiu Dej, Regele Ferdinand, Nicolae Titulescu, Regele Carol al II-lea, Ion Antonescu şi Emil Constantinescu.
Atât în 1999, cât şi în 2007, circa 30% dintre români nu au ştiut sau nu au dorit să dea un răspuns la această întrebare.
Studiul Fundaţiei Soros prezintă, în acelaşi timp, şi topul negativ al liderilor politici.
La acest capitol, ierarhiile se schimbă, în opt ani, în mod semnificativ: pe locul al doilea nu mai este Emil Constantinescu, ci Ion Iliescu, acest lucru reprezentând, în opinia sociologului Dumitru Sandu, un caz tipic de reconstruire a imaginii publice.
În fruntea topului negativ rămâne tot Nicolae Ceauşescu care, spre deosebire de 1999 când avea 22%, are un scor de 24% din opţiunile românilor.
Ion Iliescu, care în 1999 se afla pe locul trei cu şapte procente, este acum pe locul al doilea în topul negativ al liderilor politici, cu 15%.
În schimb, Emil Constantinescu a „căzut” pe locul trei, cu 7% dintre opţiunile românilor, în timp ce, în 1999, se situa la 18%.
Actualul preşedinte Traian Băsescu a intrat şi în topul negativ, situându-se pe locul al patrulea, cu 5%.
Alţi lideri politici care se regăsesc în top sunt Ion Antonescu, Regele Mihai I, Gheorghe Gheorghiu Dej şi Regele Carol al II-lea.
Şi la acest capitol, circa 40% dintre români nu ştiu sau nu vor să răspundă.
Barometrul a fost realizat în perioada 10 - 22 octombrie 2007, pe un eşantion de 2000 de persoane, cu o eroare de reprezentativitate de +/- 2,2%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO