- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.07.2016, 11:14)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale au depus jurământul. Marian Enache a uitat să semneze jurământul, însă s-a întors pentru a se achita de obligaţie - FOTO/VIDEO
Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale – Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache – au depus miercuri jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Urmărește
2807 afișări
Marian Enache a uitat să semneze jurământul, dar s-a întors pentru a se achita de acestă obligaţie.
Livia Stanciu, fosta preşedintă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidenţial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat complet de nouă ani. Ea îl înlocuieşte pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către preşedintele de atunci, Traian Băsescu.
Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaţilor, la propunerea UDMR şi cu votul PSD. El îl înlocuieşte pe judecătorul Tudorel Toader, numit în 2007 de Camera Deputaţilor, la propunerea PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituţională este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD şi UDMR. El îl înlocuieşte pe Valentin Zoltan Puskas, numit în 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestată la CCR de senatorii liberali pe motiv că nu a fost susţinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.
Ulterior acestui moment, Curtea se va reuni într-o şedinţă cu uşile închise pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii trei ani. În prezent, CCR este condusă, cu titlu de preşedinte interimar, de către Valer Dorneanu, ales în această funcţie după expirarea mandatului de preşedinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie.
Astfel, PSD va avea nu mai puţin de trei judecători nominalizaţi: Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaţilor în 2013; Maya Teodoroiu, numită de Senat în februarie 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă, acuzat de corupţie; Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR şi PSD, numit de Camera Deputaţilor pe 8 iunie 2016.
La rândul lor, liberalii pierd un judecător, după ce în locul lui Tudorel Toader, nominalizarea a făcut-o UDMR, cu susţinerea PSD, ALDE şi UNPR. Judecători constituţionali nominalizaţi de PNL mai rămân doi: Ştefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputaţilor în 2010, şi Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei în perioada USL, numită de Senat în iunie 2013.
UDMR îşi păstrează locul la Curte, după ce în locul lui Valentin-Zoltán Puskás, maghiarii au reuşit să-l impună pe Attila Varga, fost deputat al Uniunii din 1992 până în 2012. În schimbul sprijinului pe care l-au primit de la social-democraţi pentru numirea propriului om la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, maghiarii au susţinut propunerea PSD pentru un post de judecător constituţional din partea Senatului.
Odată cu această reînnoire a Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a făcut şi el prima numire de judecător, în persoana fostei preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Astfel, în vreme ce Klaus Iohannis are un singur judecător numit la Curte, doi dintre oamenii numiţi de către fostul şef al statului Traian Băsescu sunt încă în funcţie: Petre Lăzăroiu, numit în 2010, şi Daniel Morar, fostul şef al DNA, numit în 2013.
Iohannis către noii judecători CCR: Să contribuiţi la conturarea CCR ca un pol de stabilitate
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri celor trei noi judecători ai Curţii Constituţionale să contribuie la ''conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului'' printr-o activitate cu standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă.
"Urez succes în activitate judecătorilor constituţionali care au depus jurământul. Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă şi predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă. Am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată'', a fost mesajul şefului statului.
El a subliniat că îndatorirea Curţii Constituţionale este de a proteja şi promova statul de drept şi democraţia constituţională cu scopul ultim de a asigura protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.
''În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituţională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituţie. Ea a contribuit la explicarea şi punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituţionalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autorităţile publice, protejarea cetăţenilor de orice ameninţări la adresa drepturilor şi libertăţilor lor şi, mai ales, întărirea integrităţii şi a transparenţei în viaţa politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ şi chiar a vieţii publice din România la valorile şi principiile juridice promovate în spaţiul european şi internaţional'', a mai afirmat Iohannis.
Citeşte şi: UNPR, partidul "interesului naţional", revine la primul partener, Traian Băsescu, şi iese din scena politică - ANALIZĂ POLITICĂ
Citeşte şi: UNPR fuzionează prin absorbţie cu PMP/ Băsescu: Gabriel Oprea rămâne doar cu onoarea, partidul nu mai e după fuziune. Partidul se va numi Partidul Mişcarea Populară
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe