Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”

  • Cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi duminică, 3 noiembrie, la urne, pentru a-şi vota următorul preşedinte al ţării.
  • În turul al doilea al alegerilor, moldovenii vor avea de ales între actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu, şi socialistul Alexandr Stoianoglo.
Urmărește
1731 afișări
Imaginea articolului Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”

Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”

Valeriu Paşa, director al WatchDog.MD, un think tank, a declarat într-un interviu pentru CNN că scrutinul care va avea loc duminică va arăta „dacă vom avea un preşedinte care este ales de cetăţeni sau cineva care câştigă pentru că banii murdari ruseşti au plătit pentru el”.

Paşa a declarat pentru sursa citată şi care ar fi cel mai negru scenariu al celui de-al doilea tur al alegerilor din Moldova. „… dacă preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida treptat orice instituţie democratică, inclusiv alegerile libere şi corecte. După aceea, vor folosi Moldova ca un cap de pod în spatele Ucrainei”, a declarat acesta pentru CNN.

Turul al doilea este un moment crucial pentru viitorul Republicii Moldova, ţara fiind ţinta interferenţelor ruseşti cu precădere după izbucnirea războiului Rusiei în Ucraina, dar şi după ce referendumul privind aderarea ţării la UE a fost validat pe muchie de cuţit.

Duminică, moldovenii vor avea de ales între actuala preşedintă a ţării, Maia Sandu – candidat cu viziuni pro-europene – şi Alexandr Stoianoglo – candidatul Partidului Socialist, de orientare pro-rusă.

Cum s-a încheiat primul tur al alegerilor prezidenţiale

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a avut loc în data de 20 octombrie. La scurt timp după închiderea urnelor, preşedinta Maia Sandu a anunţat că există dovezi care arată că a existat o schemă orchestrată de entităţile afiliate Kremlinului, prin care se urmărea mituirea a aproximativ 300.000 de alegători - aproximativ 10% din populaţie – pentru a boicota referendumul şi de a vota în favoarea unui anumit candidat.

Înaintea primului tur de alegeri, sondajele îl cotau pe Stoianoglo cu 10% din voturi, însă el a obţinut 26% din acestea. Atât Kremlinul, cât şi oligarhul pro-rus Ilan Şor au negat interferenţa, însă oficialii moldoveni au avertizat că şi al doilea scrutin ar putea fi vizat de scheme similare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici