„Un bun exemplu de ceea ce funcţionează se află aici, în această cameră”, a spus Gitenstein, în timpul vizitei pe care a făcut-o, împreună cu soţia sa, Elisabeth Gitenstein, la Complexul Educaţional Lauder-Reut.
Diplomatul a adăugat că Şcoala Lauder-Reut este un proiect extraordinar şi un exemplu de model de succes în învăţământul privat.
El a spus însă că exemple de ceea ce nu funcţionează sunt sistemul sanitar, sistemul de educaţie publică şi unele instituţii publice.
„Revoluţia a avut loc cu 20 ani în urmă. Părerea mea umilă şi personală este că mai nimic nu s-a schimbat în primii cel puţin zece ani. Odată cu alegerea lui Emil Constantinescu lucrurile au început să se schimbe”, a susţinut ambasadorul SUA.
De altfel, Mark Gitenstein le-a povestit elevilor de la Lauder Reut că l-a cunoscut pe Emil Constantinescu, pe care l-a catalogat drept „un mare lider”.
„Practic, aţi avut doar zece ani pentru schimbări. Şi ceea ce aţi încercat să schimbaţi în zece ani, la noi a durat 100 de ani”, a adăugat Gitenstein.
Diplomatul american a adăugat că este nevoie de timp şi s-a declarat optimist.
„Eu sunt încrezător şi am un optimism în creştere în ceea ce priveşte această ţară. Şi sunt în mod special optimist atunci când întâlnesc tineri ca voi”, le-a mai spus ambasadorul elevilor.