Cele mai importante modificări ale Programului UDMR vizează reorganizarea sistemului de învăţământ

Cele mai importante modificări aduse, duminică, la Congresul UDMR, Programului formaţiunii vizează capitolul Educaţie, care a fost adaptat astfel încât să conţină obiectivele Uniunii de aplicare concretă a prevederilor noii Legi a educaţiei referitoare la învăţământul în limba maghiară.

Urmărește
16 afișări

"Modificările cele mai importante ale programului UDMR sunt la capitolul Educaţie, deoarece de la vechiul program a fost adoptată noua Lege a educaţiei, iar în funcţie de aceasta, acum, ne-am propus o serie de obiective pentru implementarea ei", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, deputatul Lakatos Peter, membru în Comisia de revizuire a Programului.

Potrivit sursei citate, noul Program al UDMR stabileşte câteva priorităţi.

"Noul program stabileşte câteva priorităţi, pentru că Legea educaţiei este o lege cadru, are peste o sută de articole care trebuie aplicate şi în lumina acestora, noul program stabileşte mai multe obiective", a afirmat Lakatos.

Potrivit acestuia, între obiective se numără editarea manualelor în limba maghiară, organizarea centrelor şcolare pentru învăţământul din mediul rural în limba maghiară, rezolvarea problemei învăţământului tehnic în limba maghiară şi a învăţământului special în limba maghiară.

"Trebuie, de exemplu, să vedem cum vor fi organizate acele centre şcolare de la sate aşa încât să se asigure corespunzător învăţământul în limba maghiară fără a pune în acelaşi loc doi-trei elevi din clasa întâi cu doi-trei elevi din clasa a treia sau cum vor funcţiona şcolile speciale, unde copiii vorbitori de limba maghiară sunt dublu handicapaţi, îmi pare rău că trebuie să mă exprim aşa, dar aceasta este situaţia. De asemenea, şi în problema învăţământului tehnic trebuie să avem preocupări, pentru că până acum aproape deloc nu exista învăţământ tehnic în limba maghiară şi manuale pentru acest învăţământ tehnic", a spus Lakatos.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, şi s-a încheiat, duminică la prânz.

La Congres au participat şi lideri ai partidelor politice din România, dar şi din străinătate.

Astfel, din partea PDL, au fost prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga.

De asemenea, la eveniment au participat preşedintele PSD Victor Ponta, cel al PNL, Crin Antonescu, şi şeful PC, Daniel Constantin.

Din străinătate au luat parte la Congres preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó, vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.

În prima zi a Congresului, delegaţii au votat raportul de activitate a fostului preşedinte Marko Bela, după care a urmat prezentarea candidaţilor la preşedinţia Uniunii.

Totodată, concomitent cu numărătoarea voturilor pentru desemnarea noului preşedinte al Uniunii, delegaţii au adopat modificările aduse la Statutul UDMR.

Sâmbătă seara, în jurul orei 21.00 s-a anunţat rezultatul votului. Kelemen Hunor a fost ales preşedinte al UDMR cu 371 din cele 536 de voturi valabil exprimate de delegaţii la Congresul organizat la Oradea, ceilalţi doi candidaţi la şefia Uniunii, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely, obţinând 118, respectiv 47 de voturi.

În cea de-a doua zi a Congresului, cei peste 530 de delegaţi au dezbătut şi au votat modificarea Programului UDMR.

De asemenea, aceştia au adoptat mai multe documente ale Congresului, printre care o hotărâre cu privire la recensământul populaţiei din 2011, o rezoluţie privind principiile de bază ale reformei politicii economice din România şi un document privind politica externă a UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici