- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.09.2022, 23:42)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Ceremonie militară şi religioasă pentru eroii români căzuţi în Primul Război Mondial în Polonia. La comemorare a participat şi Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu
- Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat, luni, la ceremonia de comemorare a eroilor români înhumaţi în cimitirul din Łambinowice.
- În Parcela de onoare românească din Cimitirul prizonierilor de război din fosta localitate Lamsdorf sunt înhumaţi peste 2.600 de eroi români.
Urmărește
384 afișări
Sursa foto: Facebook / Vasile Dîncu
Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat luni, la o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, la Memorialul Naţional de la Łambinowice, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul eroilor români căzuţi la datorie în timpul primei conflagraţii mondiale.
„Cooperarea româno-polonă în domeniul comemorării morţilor de război şi al îngrijirii mormintelor şi operelor comemorative de război dedicate acestora este una exemplară şi doresc să vă mulţumesc, domnule ministru Błaszczak, pentru sprijinul permanent pe care Ministerul Apărării Naţionale al Poloniei l-a oferit pentru realizarea acestui important proiect comemorativ, cât şi a altor iniţiative desfăşurate în ultimii ani”, a spus Vasile Dîncu.
Oficialul român a făcut cunoscut că „proiectul de restaurare a Parcelei, în care odihnesc eroii români, a prins contur după semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, parafat în anul 2018, la Varşovia, document care a asigurat cadrul legal pentru amenajarea, întreţinerea şi protejarea locurilor de înhumare şi a monumentelor eroilor din cele două ţări căzuţi în timpul celor două războaie mondiale”.
Ministrul apărării Vasile Dîncu a amintit că, potrivit datelor deţinute de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, pe teritoriul Republicii Polone sunt peste 20 de locuri de înhumare, în care îşi dorm somnul de veci peste 7.200 de militari români morţi în prizonierat în timpul Primului Război Mondial, iar Parcela de onoare a eroilor români din Łambinowice reprezintă necropola cu cel mai mare număr de militari români morţi pe teritoriul Poloniei, aici găsindu-şi odihna veşnică peste 2.600 de eroi români.
De asemenea, ministrul Dîncu a precizat că, în cadrul colaborării bilaterale, în luna septembrie 2019, Ministerul Apărării Naţionale, prin structurile cu competenţe în domeniu, a organizat tabăra de îngrijire a mormintelor eroilor români din Primul Război Mondial înhumaţi în Cimitirul Prizonierilor de Război din localitatea Łambinowice, regiunea Opole, şi că lucrările de îngrijire au fost realizate de militari români din Grupul de luptă NATO eFP, dislocaţi la Bemovo Piskie, militari din instituţiile militare de învăţământ superior din România şi din cadrul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
„Am convingerea că, şi pe viitor, colaborarea româno-polonă va avea aceleaşi coordoonate şi vom reuşi, prin dialog continuu, să dezvoltăm şi alte proiecte între armatele celor două state", a concluzionat ministrul român al apărării la finalul ceremoniei de la Łambinowice.
În Parcela de onoare românească din Cimitirul prizonierilor de război din localitatea Łambinowice (fostă Lamsdorf) sunt înhumaţi peste 2.600 de eroi români, reprezentând locul de înhumare cu cel mai mare număr de morţi de război români de pe teritoriul Poloniei.
Proiectul a fost iniţiat în baza prevederilor Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la Varşovia la 25 mai 2018, care a asigurat cadrul legal pentru amenajarea, întreţinerea şi protejarea locurilor de înhumare şi a monumentelor eroilor români şi poloni, căzuţi în timpul celor două războaie mondiale, situate pe teritoriul celor două state.
Mormintele ostaşilor români au fost refăcute, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor derulând, în cursul anului 2020, un proiect pentru restaurarea însemnelor de căpătâi de la mormintele eroilor romani.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: Vasile Dîncu, decorat de Zelenski. S-a întâlnit cu ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Denys Sharapov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe