- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.12.2013, 21:51)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cererea de ridicare a imunităţii lui Silaghi ar putea fi prezentată în PE în ianuarie 2014
Preşedintele PE, Martin Schulz, ar putea prezenta cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Ovidiu Silaghi la sesiunea din ianuarie 2014, cazul urmând să fie preluat de Comisia pentru Afaceri Juridice, dar existe şanse mari ca procedurile să nu poată fi încheiate până la europarlamentarele din mai.
Urmărește
169 afișări
Cererea de ridicare a imunităţii lui Silaghi ar putea fi prezentată în PE în ianuarie 2014
Cererea DNA de ridicare a imunităţii eurodeputatului PNL Ovidiu Silaghi va fi transmisă preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles.
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI), Karl-Heinz Lehne, a explicat pentru MEDIAFAX, că, potrivit procedurilor, preşedintele Parlamentului "trebuie să facă un anunţ privind cererea la prima sesiune plenară şi apoi să o trimită la Comisia Juridică, care va numi un raportor. "Acesta trebuie să fie dintr-un alt grup politic (decât Silaghi) şi să aibă o altă naţionalitate", a precizat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Procedura de ridicare a imunităţii are loc cu uşile închise, iar persoana vizată are posibilitatea de a-şi spune punctul de vedere", a mai spus Lehne.
"În conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene, dacă presupusele infracţiuni au avut loc pe teritoriul României se aplică legea românească", a explicat preşedintele JURI.
Articolul 9 al Protocolul nr. 7 stipulează că, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiază pe teritoriul naţional de imunităţile recunoscute membrilor Parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru de exceptare privind orice măsură de detenţie sau urmărire penală.
Totodată, imunitatea este valabilă inclusiv pe perioada deplasării la locul reuniunii Parlamentului European, cât şi la întoarcere. Imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict şi nici nu poate constitui o piedică pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.
Potrivit regulilor de procedură, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunţa, sub nicio circumstanţă, asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei europarlamentarului şi nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".
După ce proiectul de raport va fi votat în JURI, acesta se va duce în plen, "unde va fi votat fără a putea fi prezentate amendamente". Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvântul.
Potrivit unor surse europene, proiectul de ridicare a imunităţii ar putea să nu ajungă în plen până la alegerile din mai 2014, în condiţiile în care ultima sesiune va avea loc în aprilie. Prin urmare, Ovidiu Silaghi ar putea să candideze, din nou, la europarlamentare, întrucât legea românească nu interzice candidatura în condiţiile în care nu există o hotărâre definitivă de condamnare în instanţă.
DNA a cerut Parlamentului European, prin intermediul Parchetului ICCJ, ridicarea imunităţii lui Ovidiu Silaghi, în vederea urmăririi penale a acestuia, pentru trafic de influenţă, în dosarul de corupţie al lui Nelu Iordache, fostul ministru al Transporturilor fiind acuzat că a cerut şi primit mită.
"În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi 19 din Legea nr. 115/1999 şi ale Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, doamna Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Silaghi Ovidiu Ioan, membru al Parlamentului European, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
Potrivit DNA, în 2012, Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta (Blue Air - n.r.) să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) astfel încât să fie făcute în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu firma omului de afaceri şi pentru continuarea derulării contractelor, în condiţiile în care erau înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor.
Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată, susţin anchetatorii, "pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului (finul său, Adrian Ștefan, care candida pentru şefia Consiliului Judeţean Satu Mare - n.r.)".
Totodată, Ovidiu Silaghi ar fi primit de la Nelu Iordache 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu rezilia altor contracte, mai susţin procurorii anticorupţie.
"Din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală", arată DNA.
Europarlamentarul PNL spune, legat de cererea de ridicare a imunităţii sale, că ia acest demers "ca fiind şi o recunoaştere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum", de DNA prin începerea anchetei şi de Preşedinţie prin "emiterea nelegală a autorizării".
"Observ că DNA înţelege să intre în legalitate potrivit principiului mai bine mai târziu decât niciodată. Precizez faptul că, în cauza pentru care se cere abia acum de la Parlamentul European ridicarea imunităţii mele, au fost efectuate acte de urmărire penală de mai bine de trei luni (4 septembrie 2013). Iau acest demers ca fiind şi o recunoaştere clară a caracterului vădit ilegal al demersurilor întreprinse până acum, atât de către DNA prin începerea acestei anchete, cât şi de către Preşedinţia României prin emiterea nelegală a autorizării pentru aceste demersuri ale DNA. Atrag atenţia mass-media asupra acestor derapaje de la legalitate care sunt mai degrabă de natură să servească scopurilor politice şi nu celor legitime pentru care ar trebui să fie făcute. Reiterez şi aspectele susţinute anterior cu privire la nevinovăţia mea şi la şirul de coincidenţe care poate trimite cu gândul la o veritabilă vendetă politică declanşată împotriva mea prin utilizarea unor instituţii ale statului cum ar fi DNA şi ANI, aspect care ar trebui să dea de gândit oricărui cetăţean responsabil", susţine Ovidiu Silaghi, într-un comunicat transmis miercuri de PNL.
Ovidiu Silaghi a fost deputat în Parlamentul României până la 3 septembrie 2013, iar în prezent este membru al Parlamentului European.
Un alt român a fost subiectul unei proceduri de ridicare a imunităţii în Parlamentului European.
Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.
În 23 iunie 2011, Parlamentul European a hotărât ridicarea imunităţii lui Adrian Severin.
Tot în 2011, la 1 decembrie, Legislativul european a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputatului grec Georgios Toussas, acuzat de fraudă.
La 2 iulie 2013, Parlamentul European a votat pentru ridicarea imunităţii eurodeputatului francez Marine Le Pen, răspunzând unei cereri a justiţiei franceze care vrea demararea unor proceduri judiciare împotriva preşedintelui Frontului Naţional, în urma unor declaraţii rasiste.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe