Cele 13 organizaţii judeţene considerate ca având probleme din perspectiva alegerilor prezidenţiale sunt filiale ale căror lideri sunt în litigiu cu conducerea centrală, filiale în care conducerea a fost schimbată şi încă sunt în curs de organizare şi filiale în care s-au înregistrat recent demisii sau dezertări în tabăra unor contracandidaţi ai lui Geoană.
Sursele citate au arătat că filialele despre care echipa de campanie centrală are dubii în ceea ce priveşte mobilizarea la vot sunt Arad, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi, Iaşi, Botoşani, Prahova, Ilfov, Vrancea, Cluj, Olt, Mehedinţi.
O parte din aceste organizaţii, cum sunt Arad, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov au rămas fără conducerea stabilită la ultimele alegeri interne ordinare, fiind coordonate de vicepreşedinţi sau lideri de la centru.
În alte filiale, precum Dâmboviţa, Prahova, Vrancea, Mehedinţi, membrii echipei de campanie apreciază că este posibilă, în ceea ce priveşte mobilizarea pentru alegerile prezidenţiale, influenţa unor lideri importanţi ai partidului, Miron Mitrea, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, care şi-au manifestat explicit până la desemnarea lui Geoană drept candidat la alegeri, simpatia pentru fostul social-democrat Sorin Oprescu, susţin sursele citate.
În Buzău, după ce conducerea centrală a încercat, fără succes, să îl înlăture pe preşedintele organizaţiei, Ion Vasile, acesta, la reconfirmarea în funcţie a demis din filială doi alţi lideri importanţi, agreaţi la centru, împreună cu alţi 20 de consilieri locali.
Şi în organizaţia PSD Olt au existat tensiuni recente între coordonatorul filialei, vicepreşedintele Ion Toma şi o parte din conducerile locale, deputatul Florin Iordache aflându-se în conflict cu Toma şi fiind demis de la conducerea PSD Caracal.
Organizaţiile din Botoşani şi Iaşi sunt şi ele considerate afectate după ce plecarea unor lideri locali importanţi, Constantin Conţac şi Constantin Simiarad, antrenând fragmentarea conducerilor organizaţiilor respective.
Echipa de campanie a lui Mircea Geoană a stabilit numirea ca directori de campanie, cu precădere în aceste filiale problematice, a unor oameni agreaţi la centru şi consideraţi apropiaţi preşedintelui PSD.
Conducerea centrală a partidului a stabilit, pentru fiecare organizaţie judeţeană, obţinerea unui rezultat în primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 3 până la 5 procente peste scorul obţinut de filiala respectivă la alegerile europarlamentare.