- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cezar Preda: Cererea lui Ponta privind demisia Elenei Udrea - "nesimţire maximă, tupeu cât cuprinde"
Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că solicitarea liderului PSD Victor Ponta privind demisia ministrului Elena Udrea reprezintă "nesimţire maximă, tupeu cât cuprinde".
"Nesimţire maximă, tupeu cât cuprinde, aşa poate fi calificată intervenţia domnului Ponta, care cere demisia ministrului Udrea pentru furturile baronilor PSD din bani europeni. Ar fi trebuit să ceară demisia preşedinţilor consiliilor judeţene Teleorman şi Buzău şi apoi alte demisii", a spus Cezar Preda, preşedintele organizaţiei PDL Buzău.
El a susţinut că "rezultatul lăcomiei baronilor PSD" va fi suportat de cetăţenii din judeţele respective.
În 10 iunie, Cezar Preda declara, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Turismului ar trebui întrebaţi cu privire la scandalul fondurilor europene gestionate deficitar în judeţele Buzău, Teleorman, Tulcea şi Ilfov.
Cezar Preda declara că derogările în derularea programelor cu fonduri europene se dau cu semnătura oamenilor din Ministerul Dezvoltării şi Turismului, precizând că reprezentanţii acestui minister ar trebui să răspundă şi ei în scandalul licitaţiilor trucate de care sunt acuzate Consiliile Judeţene din Buzău, Teleorman, Ilfov şi Tulcea.
"Trebuie să aşteptăm rezultatul auditului, eu am lansat deja întrebări factorilor responsabili care au supravegheat desfăşurarea acestor proiecte. Luni fac interpelare la Ministerul Dezvoltării, cred că derogările la soluţiile iniţiale în proiect au fost făcute cu aprobarea celor care supravizează. Cred că trebuie întrebat Ministerul Dezvoltării. În general, în politica românească a baronilor locali, aceştia se acoperă când vor să facă chestiuni nelegale sau imorale de semnăturile celor numiţi. Şi aş fi foarte curios să văd cine a dat aceste derogări care duc la ce s-a semnalat corect în presă, cu contracte cu oameni de casă. Să aşteptăm auditul, va fi boală lungă pentru că în urma auditului, auditul va trimite autorităţilor române rezultatul care vor analiza apoi situaţia", spunea atunci liderul PDL Buzău.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, la RFI, că partidul său va cere demisia ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, care, în opinia sa, este responsabilă de sistarea fondurilor europene pentru infrastructură.
"Vom cere în mod sigur demisia ministrului, pentru că Programul Operaţional Regional este gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale. Nu poţi să dai tot timpul vina pe alţii, că a fost Vasile Blaga sau altcineva înaintea ta. De doi ani de zile o vedem mereu la televizor pe doamna Udrea tăind panglici pe diverse drumuri şi alte acţiuni de acest gen. Acum, când a venit nota de plată, nu poţi să te dai deoparte pur şi simplu şi să spui că nu e treaba ta. E foarte clar că Ministerul Dezvoltării a gestionat foarte prost acest program, iar dacă există responsabilităţi individuale, indiferent de unde sunt ele, din partea oricărei persoane, de la putere, din opoziţie, din structura tehnică, aceştia trebuie să răspundă, de aceea avem structuri ale statului şi nu va fi din partea USL niciun fel de opoziţie faţă de acest lucru. Evident că vom cere demisia doamnei ministru, măcar pentru incompetenţă", a declarat Ponta.
Întrebat dacă nu îi este incomod să stea la aceeaşi masă cu Liviu Dragnea, secretar general al PSD şi preşedinte al CJ Teleorman, despre care s-a scris că ar fi comis anumite reguli în proiectele cu bani europeni din judeţ, Victor Ponta a răspuns: "Absolut deloc, mai ales că CE nu a precizat care sunt aceste probleme. CE vorbeşte de problemele de la minister şi de la ANRMAP, n-a spus nimic de judeţe. Mă simt extrem de inconfortabil că România pierde fonduri europene şi că păstrăm gestionarea acestora la nivel extrem de centralizat şi extrem de politizat".
Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.
Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.
"În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare", se arată într-un comunicat al MDRT.
Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.
Banii pentru plăţile din Axa 2 a POR "nu sunt pierduţi în acest moment", fiind vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia Europeană primeşte de la autorităţile române "răspunsurile soclicitate", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al Executivului UE.
"Comisia Europeană a acordat României un termen de două luni pentru a oferi informaţii despre aceste fonduri şi despre managementul acestor fonduri, iar la sfârşitul acestei perioade, în funcţie de concluziile trase pe baza răspunsurilor oferite de partea română, Comisia va decide ceea ce se va întâmpla în continuare. Acest lucru înseamnă că banii nu sunt pierduţi în acest moment. Este vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia primeşte răspunsurile soclicitate", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al CE.
Van Lierop a ţinut să sublinieze că în acest moment nu se poate spune că România a pierdut banii respectivi, insistând asupra faptului că o decizie finală va fi luată în termen de două luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 47 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO