- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cezar Preda, despre scandalul fondurilor europene: Cred că trebuie întrebat Ministerul Dezvoltării
Deputatul PDL de Buzău Cezar Preda a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Ministerului Dezvoltării şi Turismului ar trebui întrebaţi cu privire la scandalul fondurilor europene gestionate deficitar în judeţele Buzău, Teleorman, Tulcea şi Ilfov.
Cezar Preda a declarat că derogările în derularea programelor cu fonduri europene se dau cu semnătura oamenilor din Ministerul Dezvoltării şi Turismului, precizând că reprezentanţii acestui minister ar trebui să răspundă şi ei în scandalul licitaţiilor trucate de care sunt acuzate Consiliile Judeţene din Buzău, Teleorman, Ilfov şi Tulcea.
"Trebuie să aşteptăm rezultatul auditului, eu am lansat deja întrebări factorilor responsabili care au supravegheat desfăşurarea acestor proiecte. Luni fac interpelare la Ministerul Dezvoltării, cred că derogările la soluţiile iniţiale în proiect au fost făcute cu aprobarea celor care supravizează. Cred că trebuie întrebat Ministerul Dezvoltării. În general, în politica românească a baronilor locali, aceştia se acoperă când vor să facă chestiuni nelegale sau imorale de semnăturile celor numiţi. Şi aş fi foarte curios să văd cine a dat aceste derogări care duc la ce s-a semnalat corect în presă, cu contracte cu oameni de casă. Să aşteptăm auditul, va fi boală lungă pentru că în urma auditului, auditul va trimite autorităţilor române rezultatul care vor analiza apoi situaţia", a declarat preşedintele democrat-liberalilor buzoieni, deputatul Cezar Preda.
Consiliul Judeţean Buzău apare alături de consiliile judeţene din Ilfov, Tulcea şi Teleoman într-un raport existent la Bruxelles, dar care nu a fost făcut public, fiind citat pe surse de jurnalişti români, cu probleme în organizarea licitaţiilor necesare pentru implementarea unui program european de reabilitare şi modernizare a "Drumului Vinului".
Problema ar consta în faptul că o parte din materia primă a fost cumpărată de la o firmă care are legături cu familia preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu. Mai precis, ar fi în discuţie un posibil conflict de interese, pentru că executantul lucrărilor de la "Drumul Vinului" ar fi cumpărat pietriş şi nisip de la firma Nikost, aparţinînd omului de afaceri Neculai Cojocaru. Pe de altă parte, o rudă a lui Cojocaru este asociată, într-o altă firmă, cu ginerele preşedintelui Consiliului Judeţean.
În replică, Victor Mocanu a declarat că alegerea firmei respective a fost o decizie care nu s-a decis în Consiliul Judeţean şi nici nu putea fi controlată de la nivelul administraţiei judeţene buzoiene, adăugând că cele semnalate de presă au făcut deja obiectul unui control în luna aprilie.
Comisia Europeană a anunţat la 26 mai că va întrerupe plăţile vizând o parte a proiectelor din cadrul Programului Operaţional Regional, se arată într-un răspuns transmis de serviciul de presă al Executivului european, la solicitarea MEDIAFAX.
"Putem confirma faptul că CE a anunţat la 26 mai că va întrerupe plata privind o parte din Programul Operaţional Regional. Subliniem că este vorba despre o întrerupere a plăţilor, nu despre o suspendare a plăţilor. Autorităţilor române li se cere să îndeplinească solicitările formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel încât Comisia să poată executa plăţile legate de acest program", se arată în răspunsul transmis de serviciul de presă al CE, în care nu se precizează detalii despre programele aflate în discuţie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a căror plată se întrerupe.
În ceea ce priveşte existenţa unor semnale privind probleme legate de autorităţile române şi utilizarea fondurilor din POR, CE subliniază că "trebuie făcută distincţie clară între greşeli şi fraude sau abateri deliberate".
"Multe greşeli sunt pur administrative sau determinate de o aplicare incorectă a regulilor UE privind achiziţiile publice a proiectelor mai mari. Frauda efectivă, reală, este foarte mică, reprezentând 0,2% din totalul cazurilor în care apar greşeli. UE nu va înceta însă niciodată să combată frauda, care din păcate se regăseste în fiecare stat membru fără a putea particulariza o ţară anume", mai spune Comisia.
CE precizează că regulile pentru aplicarea şi utilizarea fondurilor europene sunt şi rămân aceleaşi în toate statele membre.
"Controale şi audituri au loc în toate statele membre, deoarece toate statele membre au acces la fonduri UE. Nu putem însă divulga când vor fi planificate anumite acţiuni de acest gen", conchide Comisia.
Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la emisiunea "După 20 de ani", difuzată în 29 mai de ProTV, că în cazul MDRT s-au constatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial şi că nu poate menţiona sume sau judeţe.
Întrebată dacă are o evidenţă sau o situaţie legată de numărul proiectelor fraudate sau în neregulă, Udrea a răspuns: "Sunt acum în analiză. Din 13, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este vorba despre patru proiecte la care s-au constatat nereguli în derularea procedurilor".
Ea a spus că aceste proiecte ţin de Axa 2, de reabilitare de drumuri judeţene.
Udrea a menţionat că nu ştie să spună exact sumele sau judeţele pentru că încă se aşteaptă raportul oficial. "Însă par a fi nişte nereguli la derularea procedurilor de către Consiliile judeţene", a spus Udrea.
Preşedintele Traian Băsescu declarase, la RRA, că au fost făcute verificări la unele proiecte locale din fonduri UE, constatându-se nereguli, ceea ce înseamnă că există riscul ca banii să fie returnaţi, şeful statului menţionând că trage un semnal de alarmă autorităţilor locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Macron se alătură politicienilor europeni care îl critică pe Elon Musk
-
„S-a întrecut limita”: Premierul britanic răspunde atacurilor lui Musk privind bandele de grooming
-
George Gima (USR): „La o lună de la anularea alegerilor, mai multe întrebări decât explicaţii"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.