Cezar Preda a fost întrebat dacă PDL va participa la sesiunea parlamentară extraordinară anunţată de premierul Victor Ponta pe tema referendumului. „Să fie convocată, să se stabilească ordinea de zi, iar decizia prezenţei şi a modului de a se comporta PDL se ia politic. Dar ca un răspuns tehnic, întotdeauna parlamentarii sunt obligaţi să participe la sesiune indiferent dacă este ordinară sau extraordinară. Pentru aşa ceva ne-a trimis în Parlament cetăţeanul român. Dacă vorbim de vot sau de modul cum vom reacţiona la ceea ce conţine ordinea de zi, asta este o decizie politică a grupurilor parlamentare„, a răspuns Cezar Preda.
El a spus că USL a mai cerut în iulie convocarea unei sesiuni extraordinare pentru ca premierul Victor Ponta să prezinte ce a făcut la Bruxelles, dar această sesiune extraordinară a fost folosită pentru schimbarea şefilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. „V-am dat un răspuns la ceea ce ne putem aştepta şi acum. S-ar putea să dorească o sesiune extraordinară să ne dea pe toţi afară din Parlament. Nu avem de unde să ştim sau să credem că Victor Ponta se va ţine de ceea ce convoacă”, a adăugat Cezar Preda.
El a arătat că PDL nu poate să aibă încredere într-un om care „a minţit în prima convocare” a sesiunii extraordinare. „Nu mai are nimeni încredere în el. Ce încredere să ai într-un om care minte de la masă la uşă?”, a mai spus Cezar Preda.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendunul cu decizia Curţii Constituţionale.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două camere al Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendunul cu decizia Curţii Constituţionale.
El a arătat că modul de derulare a referendumului va fi stabilit de către Parlament.
Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care arată că, având în vedere decizia Curţii Constituţionale pronunţată în 10 iulie asupra Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind
organizarea şi desfăşurarea referendumului, premierul Victor Ponta a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care le adresează rugămintea de a analiza posibilitatea organizării în cât mai scurt timp a unei sesiuni extraordinare.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Guvernul a atransmis un comunicat în care anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.