Uniunea Europeană şi Statele Unite au stabilit intensificarea cooperării în combaterea pandemiei, în protejarea climei şi în domeniile comercial şi digital, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, după întâlnirea cu preşedintele american, Joseph Biden.
„A fost o plăcere să îl găzduim astăzi pe preşedintele Joe Biden. Avem o istorie comună cu Statele Unite, am configurat o mare parte a secolului trecut, iar acum este momentul să configurăm acest secol. Imediat după alegerea în funcţie a preşedintelui Biden, eu am spus că Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să construiască un nou pact fondator, pentru o alianţă mai puternică şi o lume mai bună. Şi trebuie să începem acţiunile imediat”, a declarat Charles Michel după summitul UE-SUA, desfăşurat la Bruxelles.
„Consiliul European a avut o dezbatere în luna decembrie pe tema strategiei privind relaţia noastră transatlantică, l-am găzduit pe preşedintele Biden la o reuniune virtuală în martie, iar ulterior echipele noastre au lucrat foarte intens în ultimele săptămâni şi ore pentru a converti intenţiile în decizii foarte concrete şi operaţionale. Iar rezultatul este un comunicat comun foarte extins. (…) Astăzi, ne-am concentrat pe patru domenii principale de cooperare: COVID-19, modificările climatice, comerţ-investiţii-tehnologie, precum şi democraţie, pace şi securitate. În primul rând, vrem să trimitem pandemia COVID-19 în cărţile de istorie, iar acest lucru se poate face doar prin cooperare internaţională. Trebuie să obţinem acest lucru prin a asigura că populaţia lumii are acces la vaccinuri. (…) Redresarea mondială trebuie să însemne redresare pentru toată lumea, nu doar pentru puţine persoane. Avem datoria şi interesul de a oferi asistenţă naţiunilor mai puţin dezvoltate, atât pentru combaterea pandemiei, cât şi pentru a-şi reveni din punct de vedere economic”, a afirmat Charles Michel, în conferinţa de presă, vizualizată de MEDIAFAX.
„Am abordat şi tema schimbărilor climatice. Am decis să înfiinţăm un Grup de acţiune climatică UE-SUA, pentru intensificarea cooperării cât mai mult posibil. Uniunea Europeană a afirmat intenţia de a juca un rol de lider la nivel internaţional în contracararea încălzirii climatice, am abordat tema preţului emisiilor de dioxid de carbon, a fondurilor ecologice şi importanţa mobilizării sectoarelor private, am discutat despre importanţa oferirii de susţinere ţărilor în dezvoltare, în contextul schimbărilor climatice (…)”, a precizat preşedintele Consiliului European.
„Am abordat şi teme comerciale, privind inovarea, teme digitale şi am stabilit să relansăm în mod energic cooperarea cu Statele Unite”, a subliniat Charles Michel.