Liderul democrat-liberalilor doljeni s-a declarat „uimit” în legătură cu decizia magistraţilor Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei.
„Eu sunt din ce în ce mai uimit de felul în care lucrează Curtea Constituţională, dar este o uimire de inginer, care are, ca orice român, dreptul la uimire. Cum la nivelul acesta cinci gândesc într-un fel, iar patru în alt fel”, a declarat Berceanu, într-o conferinţă de presă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a apreciat că problema proiectului de lege, care se află în dezbatere la Comisia de învăţământ a Senatului, o reprezintă dorinţa unor „domni şi doamne” de a-şi aroga Legea educaţiei.
„Problema este că prea mulţi vor să fie Spiru Haret. Doamna Andronescu vrea să fie Spiru Haret, domnul Hărdău vrea să fie Spiru Haret, domnul Funeriu vrea să fie Spiru Haret şi mulţi alţi domni şi doamne care sunt în comisie sau în general în zona asta vor toţi să fie legea lor ca, rămânând ea în istorie, să se spună că asta este Legea Educaţiei Naţionale a lu’ cutare”, a mai spus Radu Berceanu.
Senatorul PDL a susţinut că, după ce proiectul de lege va fi supus aprobării în Senat, documentul va trebui întors la Camera Deputaţilor pentru că a fost modificat „semnificativ” faţă de forma în care a fost adoptat.
„Au intervenit nişte orgolii personale care i-au făcut să-şi pună amprenta la orice articol şi să modifice absolut tot. Drept urmare, nici nu ştiu ce se va întâmpla, pentru că acea comisie de la Senat, peste un an şi jumătate sau când va vrea ea, va trebui să ducă la capăt legea. În momentul acela ea va fi o cu totul altă lege decât cea votată de Camera Deputaţilor şi atunci ea va trebui trimisă din nou la Camera Deputaţilor pentru că este cu totul altă lege”, a precizat Radu Berceanu.
Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat, miercuri, că angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în temeiul art.114 alin.(1) din Constituţie, asupra proiectului Legii educaţiei naţionale este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională.