- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.05.2013, 18:15)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiuariu: Susţinem mandat prezidenţial de 4 ani. Vrem interzicerea demnităţilor pentru fostul preşedinte
Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare, că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului.
Urmărește
618 afișări
Chiuariu: Susţinem mandat prezidenţial de 4 ani, interzicerea demnităţilor pentru fostul preşedinte (Imagine: Shutterstock)
"Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi... sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta", a susţinut Chiuariu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
Senatorul PNL a menţionat că se doreşte reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenţiale să fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.
De asemenea, el a precizat că liberalii au în vedere clarificarea atribuţiilor preşedintelui în ceea ce priveşte desemnarea prim-ministrului.
"Preşedintele îl va desemna pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul sau alianţa politică care a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. Dacă acesta nu poate forma un Guvern sau nu obţine votul de încredere al Parlamentului, va încredinţa preşedintele această sarcină a formării Guvernului reprezentantului partidului sau alianţei politice care are al doilea cel mai mare număr de mandate", a afirmat Chiuariu.
Senatorul PNL a susţinut că dacă nici după a doua desemnare a premierului acesta nu este învestit de Parlament de o majoritate, preşedintele va încredinţa funcţia de prim-ministru unui reprezentant al unei majorităţi absolute în Parlament, al unei coaliţii care reprezintă majoritatea absolută în Legislativ.
"Dacă nici în acest caz nu se poate învesti un Guvern în Parlament, preşedintele va dizolva Parlamentul şi se va merge la alegeri anticipate", a mai explicat Chiuariu.
El afirmat că o altă formulă de a fi dizolvat Parlamentul priveşte decizia a două treimi dintre parlamentari, care solicită acest lucru preşedintelui.
Întrebat dacă interdicţia pentru foştii preşedinţi de a deţine demnităţi publice se aplică şi lui Traian Băsescu, liderul liberal a răspuns: "Nu cred, cred că-i vizează pe toţi preşedinţii care vor fi aleşi în baza Constituţiei revizuite. Constituţia nu poate retroactiva de acum încolo".
Senatorul PNL a precizat că interdicţia în cazul foştilor preşedinţi se aplică pe perioada întregii vieţi.
Întrebat dacă liberalii au în vedere modificarea articolului privind limitarea la două mandate prezidenţiale, liberalul a răspuns: "N-am discutat această chestiune, dar rămânem pe prevederea în vigoare".
Liderul PNL a precizat că atribuţiile şefului statului vor fi modificate şi în cazul numirii noilor miniştri. În situaţia vacantării funcţiei de ministru, preşedintele nu va putea decât să verifice condiţiile de legalitate pe care trebuie să le îndeplinească noua persoană nominalizată pentru portofoliu.
El a menţionat că preşedintele rămâne şeful CSAT şi cu atribuţiile în domeniul securităţii naţionale, iar în cazul prezidării şedinţelor de Guvern şi ale CSM încă nu există o decizie.
"Dacă participă la şedinţele de Guvern şi stabilim că aceasta este o atribuţie care să rămână, trebuie să stabilim şi în ce condiţii. Cred că textul constituţional actual e deficitar, cel puţin din punct de vedere tehnic", a mai afirmat vicepreşedintele PNL.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe