"Vă invit la o reflecţie care să ducă la o decizie care să apere nu numai imaginea Parlamentului, ci şi instituţiile statului de drept, să apere justiţia de ingerinţe şi de utilizarea ei ca instrument politic. (…) Este clar că a fost o … nu găsesc un cuvânt mai frumos decât făcătură politcă, această mixtură şi acest aparat infernal de a compromite un om", a susţinut Valer Dorneanu.
El le-a spus deputaţilor că au de soluţionat o problemă de principiu şi anume apărarea statului de drept.
"Avem de soluţionat una dintre cele mai complexe probleme ale actualei legislaturi. Nu e problema lui Mitrea sau Năstase sau problema imaginii Parlamentului, nu e vorba nici să apărăm justiţia, nici să acuzăm procuratura sau pe preşedinte. Este o problemă de principiu. Dacă Justiţia este chemată să înfăptuiască justiţia în spiritul adevărului şi a dreptăţii, Parlamentul este chemat să apere statul de drept. Or, nu poate să fie democraţie atunci când există abuzuri şi când prevalează abuzurile împotriva principiilor statului de drept", a spus Dorneanu.
El a adăugat că imunitatea nu a fost inventată de români, ci "de pe vremea regelui Eduard al VI-lea, prin anii 1370, când un ministru de al său a fost pus în situaţia de a răspunde în faţa justiţiei şi britanicii au stabilit atunci că numai Camera Comunelor poate să ceară trimiterea în judecată, iar decizia să o aibă Camera Lorzilor".
"Noi avem obligaţia să apărăm principii. Vă invit încă o dată la o reflecţie şi gândiţi-vă că astăzi poate să fie Năstase sau Mitrea, dar mâine poate să fie un alt coleg de-al nostru, cineva mai timid şi gândiţi-vă la repetarea unor asemenea precedente care ar putea perturba şi activitatea justiţiei, dar şi democraţia. Vin alegerile generale şi, dacă noi nu temperăm şi nu atenţionăm Parchetul şi celelalte autorităţi din puterea judiciară să-şi folosească autoritatea exclusiv pentru atribuţiile pe care le au şi să nu se amestece în jocurile politice atunci nu vom avea succesul pe care ni-l dorim la următoarele alegeri …", a conchis Dorneanu.
Plenul Camerei Deputaţilor a luat în dezbatere, luni după-amiază, solicitările DNA privind începerea urmăririi penale a fostului premier Adrian Năstase şi a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea. Deputaţii urmează să se pronunţe, marţi, prin vot secret cu bile, asupra cererilor DNA, pentru aprobarea solictărilor fiind nevoie de votul a două treimi din numărul deputaţilor.