Cine este Antonio Costa, cel care va prelua preşedinţia Consiliului European de la Charles Michel

  • Fostul prim-ministru al Portugaliei, Antonio Costa, ales să fie următorul preşedinte al Consiliului European, a declarat joi că se va dedica pe deplin promovării unităţii celor 27 de state membre.
  • Antonio Costa a demisionat din funcţia de prim-ministru al Portugaliei în noiembrie anul trecut.
  • Apreciat de socialiştii din întreaga Europă, tendinţa sa pragmatică l-a ajutat să îşi extindă influenţa dincolo de sfera sa politică.
638 afișări
Imaginea articolului Cine este Antonio Costa, cel care va prelua preşedinţia Consiliului European de la Charles Michel

Antonio Costa, ales să fie următorul preşedinte al Consiliului European. Sursa foto: Mediafax Foto

Costa a declarat că îşi va asuma noua responsabilitate cu un "imens simţ al misiunii" şi a adăugat că "se va concentra pe punerea în aplicare a agendei strategice aprobate astăzi", care va ghida UE în următorii cinci ani.

"În calitate de preşedinte al Consiliului European, începând cu 1 decembrie, voi fi pe deplin angajat în promovarea unităţii între cele 27 de state membre", a scris Costa pe contul său de socializare X.

Antonio Costa, în vârstă de 62 de ani, a demisionat din funcţia de prim-ministru al Portugaliei în noiembrie anul trecut în urma unei anchete privind presupuse ilegalităţi în gestionarea de către guvernul său a mai multor proiecte mari de investiţii.

El a negat că ar fi comis vreo infracţiune, nu a fost niciodată acuzat de vreun delict şi îi va succeda lui Charles Michel din Belgia în funcţia de preşedinte al summiturilor la care participă liderii naţionali ai blocului comunitar.

Costa a fost ales la summitul UE de joi, în cadrul căruia principalele trei grupuri centriste ale Parlamentului European au susţinut-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei şi pe premierul Estoniei, Kaja Kallas, pentru a fi noul şef al politicii externe a blocului.

În rolul său, Antonio Costa, un socialist moderat de centru-stânga, va trebui să construiască punţi de legătură între şefii de stat şi de guvern într-o Europă fragmentată, cu extrema dreaptă în creştere.

Costa a declarat că doreşte să lucreze îndeaproape cu von der Leyen şi Kallas, "într-un spirit de cooperare loială între instituţiile europene".

Costa a venit la putere în Portugalia în 2015, în urma crizei datoriilor din 2011-2014, şi a condus ţara într-o perioadă de creştere economică constantă care a condus la excedente bugetare, criticând în acelaşi timp austeritatea impusă de blocul comunitar mai multor ţări UE, inclusiv Portugaliei, în 2010-2011.

Cine este Antonio Costa

Născut la Lisabona, Costa a fost crescut în cercurile intelectuale frecventate de tatăl său, un scriitor comunist cu rădăcini în Goa, fosta colonie portugheză din India, şi de mama sa, jurnalistă şi susţinătoare a drepturilor femeilor.

Poreclit "Babush", un termen de afecţiune pentru un băieţel din Goa, Costa s-a alăturat aripii de tineret a Partidului Socialist în 1975, când avea doar 14 ani, la un an după ce o lovitură de stat a pus capăt unei dictaturi de dreapta de zeci de ani.

Cu studii de drept şi ştiinţe politice, Costa a avut marea sa şansă politică în 1995, când a fost numit secretar de stat pentru afaceri parlamentare în guvernul minoritar al lui Antonio Guterres, actualul secretar general al ONU.

Patru ani mai târziu, a devenit ministru al justiţiei. Apoi, după o scurtă perioadă ca membru al Parlamentului European, a devenit ministru de interne în 2005 în guvernul socialist al lui Jose Socrates.

După doi ani, a demisionat şi a devenit primar al Lisabonei, câştigând realegerea în 2009 şi 2013.

Trecerea la politica municipală i-a permis lui Costa să se distanţeze de Socrates, care a demisionat în 2011 după ce a negociat un plan internaţional de salvare a ţării şi care a fost arestat în 2014 sub acuzaţia de corupţie şi evaziune fiscală.

În acelaşi an, Costa a devenit şeful Partidului Socialist şi, deşi partidul a pierdut alegerile din 2015, Costa a venit la putere prin încheierea unui pact fără precedent cu stânga radicală pentru a "întoarce pagina austerităţii".

Pe valul redresării economice mondiale şi al unui boom al turismului, Costa a anulat unele dintre măsurile de austeritate impuse de predecesorii săi în schimbul unui pachet de ajutor internaţional.

Guvernul său a echilibrat conturile, înregistrând primul excedent bugetar din istoria recentă a Portugaliei.

El i-a condus pe socialişti spre victorie în alegerile din 2019, deşi aceştia nu au reuşit să obţină o majoritate absolută.

În octombrie 2021, după ce nu a reuşit să obţină sprijin bugetar din partea a două mici partide de extremă-stânga, Costa a convocat alegeri anticipate care i-au adus în cele din urmă o majoritate absolută în ianuarie 2022.

Apreciat de socialiştii din întreaga Europă, tendinţa sa pragmatică l-a ajutat să îşi extindă influenţa dincolo de sfera sa politică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici