Cine este Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor până în ziua condamnării, când părăseşte Guvernul Ponta

Liberalul Relu Fenechiu părăseşte Guvernul Ponta în ziua în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Tranformatorul", după ce a fost susţinut până în ultima clipă atât de către preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, cât şi de premierul Victor Ponta.

Urmărește
2293 afișări
Imaginea articolului Cine este Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor până în ziua condamnării, când părăseşte Guvernul Ponta

Relu Fenechiu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mână de fier", este ministru al Transporturilor din decembrie 2012, de la formarea Guvernului USL. De la preluarea mandatului, cel mai important subiect de care a fost legat numele său este privatizarea CFR Marfă, proces aflat încă în derulare şi a cărui finalizare are implicaţii privind relaţia României cu FMI.

Preşedintele Băsescu şi opoziţia s-au exprimat în mai multe rânduri în legătură cu faptul că Fenechiu este membru în Guvern în condiţiile în care există un proces penal în care este implicat. Cu toate acestea, atât premierul Victor Ponta cât şi preşedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, l-au susţinut pe vicepreşedintele PNL, cu precizarea că acesta va pleca de la Palatul Victoria dacă va fi condamnat.

Pe 21 iunie 2013, preşedintele PNL susţinea, într-o conferinţă susţinută împreună cu Relu Fenechiu, că liberalul este "un ministru excelent, cu un mandat exemplar". "Nu avem altceva decât să sperăm că justiţia va fi dreaptă şi că această justiţie dreaptă îl va declara nevinovat. Mai mult nu avem ce să comentăm", afirma Crin Antonescu la acea dată. Tot cu acea ocazie, Antonescu reitera, răspunzând unei întrebări, că în situaţia unei condamnări, ministrul Fenechiu trebuie să părăsească Guvernul.

De asemenea, premierul Victor Ponta s-a exprimat, în câteva ocazii, în legătură cu situaţia ministrului Transporturilor în cele două cazuri posibile: "Am discutat de mai multe ori, şi cu Băsescu, şi cu Antonescu, şi cu Fenechiu: în momentul în care Curtea Supremă se va pronunţa în dosarul lui Fenechiu, sunt două variante, dacă îl condamnă în primă instanţă - ceea ce, sigur, nu-mi doresc - în acea zi Fenechiu va demisiona, dacă îl achită, m-aş bucura şi cred că foarte mulţi dintre cei care l-au criticat în această perioadă îşi vor da seama că au greşit".

Relu Fenechiu are 48 de ani, este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini, este lider al PNL Iaşi şi se află la al patrulea mandat de deputat.

După ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat în marketing, economia şi managementul mediului, dar şi un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizaţiilor la situaţiile de risc şi criză".

În vara anului 2012, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Conform declaraţiei de avere, vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba). Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.

În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%).

În acelaşi timp, Fenechiu a contractat în 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.

În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an, pe lângă indemnizaţia de deputat, vicepreşedintele PNL a mai obţinut din dividendele aferente anului 2011 – 1.531.841 de lei, iar în 2012 – 405.250 de lei, de la Fene Grup SA, societate care a înregistrat o serie de contracte cu societăţi de stat şi autorităţi publice. De asemenea, mai are de ridicat dividende de 195.869 de lei de la SC Tehnorom SRL.

Fenechiu a devenit membru al PNL în 1996, iar din 2004 este preşedintele filialei PNL Iaşi. În acelaşi an a fost ales deputat, apoi reales în această demnitate în 2008, dar şi în 2012. El a obţinut poziţia de vicepreşedinte al PNL în 2008 şi şi-a dovedit abilitatea, la începutul lui 2009, de a schimba tabăra în PNL, imediat după negocierile eşuate între Călin Popescu Tăriceanu şi PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului în care Tăriceanu urma să piardă şefia partidului îl dădu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Sălăvăstru. Acesta îi reproşa preşedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iaşi, că nu ar fi avut mandat din partea partidului în momentul în care a decis ca partidul să rămână în opoziţie.

Până atunci, în guvernarea Tăriceanu filiala PNL Iaşi condusă de Fenechiu a beneficiat de două posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei.

La momentul Congresului din 2009, Fenechiu împreună cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales să-l sprijine pe Antonescu împotriva lui Tăriceanu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Ulterior, Fenechiu s-a numărat între cei care au rămas în echipa lui Antonescu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009, fiind ales din nou vicepreşedinte al PNL la congresul din 2010.

Totodată, liderul PNL Iaşi s-a aflat între cei care au finanţat, pe datorie, campania la prezidenţiale a preşedintelui PNL. Firma deţintă de Fenechiu, SC La Rocca SRL, a somat după alegeri PNL să plătească o datorie de 947.000 de euro, constând într-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.

Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici