Cine este Rovana Plumb, propunerea României pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb, propunerea României pentru funcţia de comisar european, este actualmente membru al Parlamentului European în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Naţională. Aceasta este fost ministru al Muncii, al Mediului şi ministru delegat al Fondurilor Europene în guvernele PSD.

Urmărește
1655 afișări
Imaginea articolului Cine este Rovana Plumb, propunerea României pentru funcţia de comisar european

Cine este Rovana Plumb, propunerea României pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb, în vârstă de 59 de ani este un om politic român, fost ministru al Mediului şi al Schimbărilor Climatice în perioada mai 2012-martie 2014, ministru al Muncii în perioada martie 2014-noiembrie 2016, ministru delegat pentru Fonduri Europene, ministrul Devoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în perioada februarie-octombrie 2017. A fost deputat în Parlamentul României din partea PSD în perioada 2005-2007, 2007-2012 şi între 2015 şi 2017. Prima funcţie politică a acesteia a fost cea de secretar de stat între 2001 şi 2004, în Guvernul Năstase.

Rovana Plumb este în prezent europarlamentar din partea Partidului Social Democrat şi vicepreşedinte al grupului Socialiştilor europeni (PES). Conform fişei sale de pe site-ul PE, Rovana Plumb este membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară.

Europarlamentarul social-democrat deţine un titlu de Doctor în Managementul Sistemelor Industriale la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Rovana Plumb este membru al PSD începând cu anul 1994 şi a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat între 2016-2019. A fost preşedinte al Consiliului Naţional PSD între 2015 şi 2016 şi preşedintele organizaţiei de Femei a PSD(2005-2015). Totodată, aceasta a mai deţinut funcţia de vicepreşedinte al PES, organizaţia de femei.

Plumb a mai deţinut şi funcţii nepolitice precum cea de director comercial la SC Miraj Bucureşti, o fabrică de parfumuri din capitală, între 1992 şi 1994 şi cea de Preşedinte al SC Gerovital Cosmetics Bucureşti.

În 2017, DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar era vizată şi fostul vicepremier Sevil Shhaideh.

Camera Deputaţilor a respins în octombrie 2017 cererea DNA de urmărire penală a Rovanei Plumb, în dosarul "Insula Belina".

Acuzaţiile făceau referire la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.

Rovana Plumb apare pe lista propunerilor de comisari europeni din partea României, acceptaţi de preşedintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Ursula von der Leyen şi-a dat, luni, acordul cu privire la primul draft al listei comisarilor europeni desemnaţi, nominalizări furnizate de Consiliul Uniunii Europene. Acest lucru vine ca urmare a unei serii de interviuri pe care preşedintele Comisiei Europene le-a ţinut în ultimele săptămâni cu fiecare persoană propusă de statele membre ale UE să candideze pentru funcţia de comisar european, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene, publicat pe site-ul instituţiei.

Ursula von der Leyen urmează să prezinte, marţi, de la 13.00, ora României, componenţa Colegiului comisarilor europeni.

Taguri:
plumb,
comisar,
european

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici