- Home
- Politic
- ALBA IULIA, (07.02.2014, 15:13)
- Pacala Dana , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine este TEODOR ATANASIU, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, când a fost în conflict cu Băsescu
Teodor Atanasiu a fost, timp de doi ani, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, el având atunci un conflict cu Traian Băsescu pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak. A fost preşedinte al AVAS, tot doi ani, dar şi şef al CJ Alba, funcţie pentru care a candidat şi în 2012 şi a pierdut.
Urmărește
1652 afișări
Cine este TEODOR ATANASIU, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, când a fost în conflict cu Băsescu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Teodor Atanasiu a fost nominalizat pentru funcţia de ministru al Economiei în locul lui Andrei Gerea.
Teodor Atanasiu are 51 de ani şi este de profesie inginer, fiind absolvent al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca. El a absolvit ulterior cursuri de management financiar, management competitiv şi managementul relaţiilor cu clienţii la The Open University Business School (1999.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Atanasiu a lucrat la Uzina Mecanică din Cugir ca inginer (1987-1995), şef de atelier (1995-1996), apoi director (1997-2001), dar a activat şi în cadrul Fondului Proprietăţii de Stat (1997-2000) şi ca director al S.C. Apa CTTA S.A. Alba Iulia, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Alba (1996-1997).
Atanasiu este recăsătorit şi are doi copii, o fată din prima căsătorie şi alta din a doua căsătorie.
Teodor Atanasiu este membru al PNL din 1990, iar din 1993 conduce organizaţia judeţeană Alba a partidului. În PNL, Teodor Atanasiu este cunoscut ca un apropiat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, iar unele surse liberale susţin că tocmai de aceea nu s-ar fi aflat până acum în Guvernul USL.
Teodor Atanasiu este, din 2012, senator reprezentând cel mai mare colegiu din judeţul Alba, care cuprinde zonele Alba Iulia, Cugir - Zlatna şi Munţii Apuseni.
Atanasiu a fost anterior deputat în colegiul Cugir-Zlatna, iar timp de aproape doi ani, de la sfârşitul lui 2004 şi până în 2006, a fost ministru al Apărării Naţionale în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
Atanasiu a fost, timp de câteva luni, în 2004, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, iar la alegerile locale din 2012 a candidat din nou pentru această funcţie, fiind învins de democrat-liberalul Ion Dumitrel.
Ca ministru al Apărării Naţionale, Teodor Atanasiu a intrat într-un conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema retragerii trupelor româneşti din Irak, Atanasiu susţinând la acea vreme retragerea militarilor români din acest teatru de operaţiuni, idee neagreată de şeful statului.
În vara anului 2006, Teodor Atanasiu - pe atunci ministru - susţinea că ştie de la Direcţia de Informaţii Militare că purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale de la acea dată, Adriana Săftoiu, ar da presei "pe surse" informaţii care să îl discrediteze. Săftoiu a depus o plângere penală împotriva ministrului pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei, iar o plângere similară a depus şi deputatul PSD Eugen Bejenariu.
În 12 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu l-a suspendat din funcţia de ministru al Apărării pe Atanasiu. Preşedinţia menţiona că şeful statului a semnat acest decret "pentru a îndepărta orice suspiciune de influenţare a anchetei, având în vedere declanşarea procedurii de urmărire penală".
În octombrie 2006, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Teodor Atanasiu şi faţă de ofiţerii Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei şi Direcţia de Informaţii Militare, pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în dosarul constituit în urma plângerilor formulate de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu, precum şi de deputatul Eugen Bejinariu.
Ulterior, chiar dacă Atanasiu a atacat în instanţă suspendarea sa, nu a mai revenit în fruntea Ministerului Apărării, însă a fost numit preşedinte al AVAS, funcţie pe care a ocupat-o în perioada 2006-2008.
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Teodor Atanasiu are două terenuri intravilane în Alba Iulia, ambele sub 500 de metri pătraţi, 0,5 hectare de teren intravilan în Cugir, o casă de vacanţă în Cugir de 200 de metri pătraţi, o casă de locuit în Alba Iulia de 300 de metri pătraţi şi altă casă de aceeaşi suprafaţă tot în Alba Iulia, obţinută prin succesiune. El are un Opel Omega din 1999, iar în conturi are peste 330.000 de lei, în timp ce soţia lui are peste 100.000 de euro, 24.000 de dolari şi peste 360.000 de lei.
În ultimul an fiscal, el a obţinut venituri în valoare de aproximativ 54.000 de lei, în timp ce soţia sa a avut câştiguri salariale în valoare de peste 109.000 de lei. De asemenea, familia Atanasiu a împrumutat unei rude 50.000 de euro.
După referendumul din 2012, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Teodor Atanasiu, alături de Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobritoiu, a fost urmărit penal de către DNA Cluj, pentru infracţiuni la legea referendumului. În acelaşi dosar erau cercetate şi alte patru persoane, membri ai lumii interlope.
Atanasiu a fost suspectat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală pentru partidul politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii afirmau că există indicii că, în iulie 2012, Teodor Atanasiu, în înţelegere cu Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendum, prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale. În luna ianuarie, Teodor Atanasiu, alături de alţi patru reprezentanţi ai PNL, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul privind presupuse fraude la referendum.
Numele lui Teodor Atanasiu a fost vehiculat pentru a prelua postul de ministru al Economiei şi în octombrie 2013, când a fost propus de PNL Andrei Gerea.
Întrebat atunci de ce nu a fost propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Teodor Atanasiu spunea că în discuţiile din PNL s-a concluzionat că dacă preşedintele Traian Băsescu l-ar vedea propus, "ar face cu capul" şi "ar scoate imediat chestia cu dosarul".
"Am discutat şi în partid şi am concluzionat că Trăienică (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) ar face cu capul dacă mi-ar vedea numele şi ar scoate imediat chestia cu dosarul. Asta a fost discuţia pe care am avut-o intern în partid, că nu e cazul să mai fiu propus pe nicăieri până am dosarul (dosarul privind fraude de la referendum - n.r.)".
Citeşte şi:
PNL SCHIMBĂ PATRU MINIŞTRI. Antonescu a anunţat NOMINALIZĂRILE pentru vicepremier şi ministru de Interne, ministrul Economiei, ministrul de Finanţe şi ministrul Sănătăţii
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe