Cine i-ar putea locul lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Lista publicată de The Guardian

Întrucât Joe Biden nu a fost încă desemnat oficial drept candidatul democrat la prezidenţiale, partidul poate, în teorie, să aleagă un alt candidat, scrie The Guardian, care publică şase nume care ar putea fi înlocuitori pentru candidatura la alegerile prezidenţiale, în locul lui Biden.

3130 afișări
Imaginea articolului Cine i-ar putea locul lui Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. Lista publicată de The Guardian

Kamala Harris

Joe Biden a câştigat alegerile primare democrate de la începutul acestui an, dar nu va deveni oficial candidatul partidului la preşedinţie până când nu va fi aprobat în cadrul Convenţiei naţionale democrate din 2024 de la Chicago, care va avea loc în perioada 19-22 august.

Nu există niciun mecanism oficial de înlocuire a lui Biden ca prezumtiv candidat, iar o astfel de mişcare, când un partid politic din SUA încearcă să facă acest lucru în epoca modernă încă nu s-a întâmplat.

De fapt, singura opţiune ar fi ca Biden să fie de acord să se retragă şi să permită delegaţilor pe care i-a câştigat în alegerile primare - care votează pentru desemnarea unui candidat la convenţia de la Chicago - să aleagă pe altcineva.

Nu există nicio obligaţie legală ca delegaţii să voteze pentru persoana care a câştigat în alegerile primare, dar li se cere să voteze într-un mod care „reflectă, în deplină conştiinţă, sentimentele celor care i-au ales”.

În cazul în care Biden s-ar da la o parte, ar putea încerca să numească pe cineva - cel mai probabil pe vicepreşedintele său, Kamala Harris - drept candidatul preferat, ceea ce ar avea o anumită greutate în rândul delegaţilor, dar nu ar fi obligatoriu.

Cea mai drastică acţiune pe care o poate întreprinde Biden - demisia din funcţia de preşedinte - ar face-o pe Harris preşedinte. Dar acest lucru nu ar face-o automat candidatul democrat pentru 2024.

În cazul în care un candidat ar fi ales în cadrul convenţiei de la Chicago, acest lucru ar transforma ceea ce este în mod convenţional un eveniment extrem de coregrafiat, în care un partid îşi prezintă candidatul în faţa publicului pe parcursul mai multor zile, într-o convenţie deschisă sau contestată mult mai volatilă - o raritate în politica americană modernă. Aproximativ 700 de persoane din interiorul partidului, care ar putea să nu fie unite, ar avea posibilitatea de a alege un nou candidat. Aceştia ar avea apoi la dispoziţie doar trei luni pentru a se uni şi a face campanie pentru acesta înainte de alegerile din noiembrie.

Nu există un lider clar, dar iată câteva opţiuni posibile:

Kamala Harris. Cea mai evidentă alegere ar fi vicepreşedintele lui Biden. Ea a fost criticată pentru că nu şi-a trasat propriul rol în administraţia Biden şi are o rată de aprobare scăzută în sondaje, ceea ce sugerează că ar avea de luptat împotriva lui Donald Trump în lumina unei campanii electorale. Femeia în vârstă de 59 de ani l-a susţinut pe Biden după dezbatere, dar ar putea fi cel mai uşor pentru partid să o înlocuiască. În plus, dacă Biden ar alege să demisioneze acum, Harris ar deveni automat preşedinte.

Gavin Newsom. Guvernatorul Californiei, în vârstă de 56 de ani, s-a aflat joi seară în sala de conferinţe, vorbind despre orice alternativă la Biden ca nominalizat, afirmând că este vorba despre „speculaţii fără sens”. Anul trecut a avut o dezbatere în prime-time cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care ar putea fi o confruntare prezidenţială a viitorului, şi a ţinut să-i susţină pe democraţi în alegerile din afara statului său natal, ceea ce a părut, uneori, ca o campanie din umbră pentru Casa Albă.

J B Pritzker. Guvernatorul statului Illinois, în vârstă de 59 de ani, ar fi una dintre cele mai bogate alegeri posibile. El îşi poate etala acreditările de a fi codificat dreptul la avort în Illinois şi de a-l declara „stat sanctuar” pentru femeile care doresc să avorteze. De asemenea, a fost ferm în ceea ce priveşte controlul armelor şi a legalizat marijuana în scopuri recreative.

Gretchen Whitmer. Guvernatoarea din Michigan, în vârstă de 52 de ani, a fost pe lista scurtă pentru alegerea vicepreşedintelui Biden în 2020, iar rezultatele bune obţinute de Partidul Democrat la mijlocul alegerilor au fost în parte atribuite guvernării sale. Ea a fost în favoarea unor legi mai stricte privind armele, a abrogării interdicţiilor privind avortul şi a susţinerii învăţământului preşcolar universal.

Sherrod Brown. În vârstă de 71 de ani, acesta ar fi cel mai în vârstă dintre candidaţii supleanţi, dar este totuşi cu şapte ani mai tânăr decât Trump. A fost considerat o surpriză atunci când nu a avut o înclinaţie pentru nominalizarea democrată pentru 2020, la momentul respectiv spunând că rămânerea ca senator de Ohio a fost „cel mai bun loc pentru mine pentru a face această luptă” în numele oamenilor muncii. O voce puternică în ceea ce priveşte drepturile şi protecţia muncii, el a vorbit, de asemenea, în apărarea FIV şi a avortului.

Dean Phillips. Candidat la alegerile primare democrate de la începutul acestui an, el a avut câţiva susţinători, dar nu a reuşit să atragă partidul în general, nereuşind să câştige nicio competiţie, astfel că este puţin probabil să fie un factor dacă Biden se retrage.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici