- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.12.2024, 18:04)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
- „Criza economică din ţările dezvoltate se va resimţi şi în România în 2025.
- Vom avea un an economic dificil”, a spus, luni, premierul desemnat Marcel Ciolacu la prezentarea programului de guvernare în plenul Parlamentului.
Urmărește
662 afișări
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
Premierul Marcel Ciolacu a spus că România are nevoie de un guvern deplin funcţional, un semnal puternic pentru investitori. Un alt obiectiv al Guvernului este, spune Ciolacu, organizarea rapidă a alegerilor prezidenţiale.
El spune că românii trebuie să-şi aleagă preşedintele într-un climat normal, nu într-o realitate hibridă construită în afara ţării, de duşmani ai României. „La 35 de ani de la Revoluţia în care românii şi-au dat viaţa pentru libertate şi pentru democraţie, mi-e greu să cred că cineva îşi doreşte să ne întoarcem în dictatură. În aceşti 35 de ani, România s-a schimbat radical. La fel, şi viaţa românilor!
Suntem membri NATO, UE şi recent am aderat complet la spaţiul Schengen! Iar nimeni nu vrea să piardă tot ce am dobândit până acum! (...) Eu am înţeles însă votul de protest al românilor. Nu cred că este un vot generat de sărăcie, aşa cum s-a spus. Şi am văzut reputaţi analişti care au pus degetul pe rană: România nu mai este o ţară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică şi socială, cu o clasă de mijloc care creşte constant”, a spus premierul desemnat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică şi socială a comunităţii, a mai spus Ciolacu, care a adăugat că la baza acestui proces trebuie pus respectul pentru munca fiecăruia şi, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public: „Cetăţeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca şi statul să îşi facă corect treaba faţă de cetăţean”.
El a dat exemplul magistraţilor: „Şi voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistraţii. Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curţii Constituţionale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! (...) O asemenea decizie produce tocmai frustrare şi inechitate faţă de restul cetăţenilor”.
El a spus că Guvernul va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici şi de a veni cu o lege a salarizării „care să nu mai fie despre despre cât primeşte nu ştiu cine în plus la salariu, ci de cât câştigi în funcţie de cât munceşti. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar”.
„Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanţa, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajaţii de la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele şi meniul de la bufet nu înseamnă performanţă. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect”, a mai spus el.
Ciolacu a menţionat că funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei.
„Aşa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent. Şi cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajaţii la stat. După 35 de ani de la Revoluţie, percepţia publică şi, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un şef de instituţie. Fix ca în comunism”, a declarat premierul, care a precizat că acest lucru trebuie schimbat.
El a precizat că Guvernul nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate, ci va continua să susţină mediul de afaceri prin programe masive de sprijin.
Ciolacu a amintitit de investiţiile în infrastructură, în sănătate, în educaţie.
„Nu ne aşteaptă un drum uşor! Nu vreau să mint pe nimeni. Trebuie să fim sinceri. Va fi greu, chiar dacă în următorii 4-5 ani sunt anii cu cele mai mari investiţii publice din fonduri europene, PNRR şi buget- peste 155 de miliarde de euro! Principalii noştri parteneri comerciali din Uniunea Europeană au probleme politice şi economice grave. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că Germania şi Austria vor avea al doilea an consecutiv de scădere economică, în timp ce Italia, Franţa şi Ungaria vor avea creşteri minore.Această criză economică din ţările dezvoltate se va resimţi şi în România în 2025. Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest cu venituri la buget la care nu contribuie toţi! Este un adevăr”, a mai declarat Ciolacu.
El a spus că, de aceea, acest Guvern trebuie să fie unul al reformelor şi investiţiilor.
„Am început deja cu reducerea numărului de ministere şi a numărului de secretari de stat. În urma unui audit de performanţă, la nivelul fiecărei entităţi publice, vom face propuneri de desfiinţare şi comasare. Vom continua analiza cheltuielilor în toate sistemele publice, extinderea achiziţiilor centralizate şi un mecanism de control pentru creşterile care depăşesc 20% faţă de costurile medii ale instituţiilor publice. Aşa arătăm respect faţă de timpul cetăţenilor şi al companiilor care investesc în această ţară, plătesc taxe şi creează locuri de muncă!”, a transmis premierul.
El a anunţat că va fi redusă gradual povara fiscală pe muncă, cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici şi a familiilor cu copii. Măsurile de creştere a veniturilor mici şi stoparea creşterilor explozive a preţurilor trebuie să continue, a adăugat premierul.
El a mai vorbit de patriotismul economic: „Înseamnă să produci cât mai mult în ţara ta, să echilibrezi balanţa de plăţi, şi să stimulezi domeniile în care chiar putem face performanţă: agricultură, IT, petrochimie sau materiale de construcţii. Mai mult, patriotism economic înseamnă mai multe locuri de muncă aici, în România. Asta va genera venituri bugetare mai mari cu 6 miliarde euro, cumulat, în următorii 5 ani”.
„Deşi avem în faţă un mandat greu, sunt sigur că împreună putem să depăşim această explozie de ură din ultima vreme, care ne-a făcut rău tuturor. Ura nu ne ajută să construim, ci doar să demolăm ceea ce am clădit cu atâta trudă. Iar acest guvern vrea să construiască autostrăzi, spitale, şcoli, sisteme de alimentare cu apă şi gaze. Dar, mai ales, vrem să construim o societate echitabilă, echilibrată, în care fiecare membru al său să-şi găsească locul şi să fie respectat”, a încheiat Ciolacu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe