„Acum aproape o lună am trăit împreună un moment istoric la Budapesta, odată cu acordul privind aderarea completă a României la spaţiul Schengen. Astăzi suntem din nou împreună la Bucureşti pentru a celebra această reuşită şi prietenia dintre ţările noastre. Îi mulţumesc încă o dată premierului Viktor Orban pentru sprijinul puternic şi decisiv în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivului Schengen. Este un rezultat excelent care nu ar fi fost posibil fără implicarea directă din timpul preşedinţiei ungare a Consiliului Europei”, a declarat Ciolacu.
El a precizat că aderarea României va avea efecte asupra economiilor din cele două ţări.
„Dacă aderarea la Schengen va aduce României a creştere a PIB de 2% pe an, cu siguranţă acest lucru se va vedea şi în economia Ungariei, poarta prin care produsele româneşti ajung pe pieţele europene. (…) Aşa cum am discutat în trei, şi cu preşedintele ales al SUA Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relaţie în proiecte majore”, a mai spus premierul, care a punctat că Ungaria este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României.
Cei doi premieri au mai discutat despre posibilităţile de creştere a competitivităţii celor două economii în UE, dar şi despre proiectele comune de infrastructură.
Ciolacu i-a spus premierului ungar că „în vacarmul politic de la Bucureşti din aceste zile, avem parte şi de echilibru, iar acesta este Kelemen Hunor şi UMDR”, despre care a spus că îi consideră „parteneri corecţi şi profesionişti în actul de guvernare”.