Ciolacu: Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE

  • Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral, afirmă premierul Marcel Ciolacu.
  • El apreciază că, până în prezent, România a avut o evoluţie pozitivă.
Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE

Ciolacu: Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a prezidat miercuri, cea de-a treia reuniune din acest an a Comitetului Naţional pentru Aderarea României la OCDE, la care au participat reprezentanţii tuturor instituţiilor de resort implicate în procesul de aderare.

Discuţiile au avut ca obiectiv coordonarea eforturilor instituţionale necesare pentru avansarea procesului de aderare a României la OCDE, cu accent asupra evoluţiilor anticipate în semestrul II 2024 şi începutul 2025. Au fost trecute în revistă stadiul procesului de aderare din perspectiva progreselor din ultima perioadă şi a priorităţilor pe termen scurt.

Premierul Marcel Ciolacu a punctat principalele evoluţii din proces, amintind că în urma evaluărilor susţinute în cadrul Comitetelor OCDE, România a reuşit să obţină până la acest moment 5 avize formale din cele 26 prevăzute, în cadrul Comitetului pentru Concurenţă, Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională, Comitetului pentru Industria Siderurgică, Comitetului pentru Construcţiile Navale şi Comitetului Înalţilor Funcţionari pentru Buget.

Ciolacu a solicitat instituţiilor cu atribuţii să menţină în atenţie cele peste 20 de evaluări programate până la finalul anului 2024 în domenii precum protecţia consumatorilor, afaceri sociale, comerţ, agricultură, investiţii, politici digitale, conduita responsabilă în afaceri, educaţie, politici de reglementare, pescuit, pensii private, sănătate.

„Avem o perioadă intensă până la sfârşitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral. Până în prezent, România a avut o evoluţie pozitivă. Trebuie să menţinem acest ritm şi în perioada următoare, când sarcinile devin din ce în ce mai complexe pentru noi. Nivelul de reprezentare, interacţiunile de fond cu membrii Organizaţiei în cadrul evaluărilor viitoare, atenţia în îndeplinirea recomandărilor prioritare sunt esenţiale pentru a consolida progresele de până acum şi a asigura încadrarea în calendarul de aderare asumat politic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022. Acest document stabileşte termenii, condiţiile şi procesul de desfăşurare a aderării la Organizaţie. România a depus în decembrie 2022 Memorandumul iniţial, care face o autoevaluare a legislaţiei, politicilor şi practicilor interne, prin raportare la instrumentele legislative OCDE. România se află în etapa de evaluare tehnică din partea celor 26 de Comitete incluse în Foaia de Parcurs, eforturile fiind axate pe implementarea recomandărilor prioritare primite din partea acestora şi pe susţinerea evaluărilor sectoriale. Se lucrează în paralel pe toate domeniile generale de politici şi cu toate comitetele/grupurile de lucru sectoriale incluse în Foaia de parcurs.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici