Ciolacu: Cel mai bine investit miliard, în învăţământul dual

  • Premierul Marcel Ciolacu a definit miliardul de euro pentru învăţământul dual drept „cel mai bine investit miliard”.
  • Pe studenţii din străinătate i-a îndemnat să înveţe cât mai mult, dar să aplice ceea ce învaţă în România.
Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Cel mai bine investit miliard, în învăţământul dual

Ciolacu a vorbit, la deschiderea celei de-a IV-a ediţii a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, despre „contextul actual extrem de favorabil (studenţilor - n.r.). Nimic din ce se întâmplă acum nu exista, când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supravieţuire, unde studiile universitare nu îţi asigurau automat un loc de muncă bine plătit. De aceea, România a avut generaţii întregi de ingineri, jurişti sau economişti, care au făcut orice altceva, mai puţin meseria lor, învăţată în şcoală. De aceea, exodul tinerilor bine pregătiţi a atins atunci nivelul maxim! Astăzi, din fericire, lucrurile s-au schimbat. Economia românească a crescut, industria a crescut, mari uzine de metalurgie, siderurgie şi petrochimie, al căror singur viitor părea fierul vechi, renasc cu ajutorul capitalului privat”.

„Specialiştii, profesioniştii, sunt extrem de apreciaţi – şi căutaţi!, iar mediul privat, autohton sau mari corporaţii internaţionale, dau o adevărată bătălie pentru a-i avea alături. Astăzi, salariile pentru profesionişti, rivalizează cu cele din ţările dezvoltate, la care ne-am uitat atâţia ani cu jind. Astăzi un tânăr are şansa de a se împlini profesional aici, în România. (...) Acesta este motivul - şi nu vă ascund! – pentru care îmi doresc să trecem la un alt nivel. Îmi doresc ca şcoala românească să ne pregătească tinerii, nu pentru a obţine o diplomă, ca până acum, ci pentru ca tinerii să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, pe măsura muncii lor!”, a adăugat premierul.

Ciolacu a menţionat că i se pare vitală creşterea unor noi generaţii de specialişti prin sistemul de învăţământ tehnologic: „Peste 1 miliard de euro din fonduri europene, PNRR şi bugetul de stat pentru învăţământul dual, inclusiv cel universitar, în următorii 5 ani. Aceşti bani, care finanţează programele de învăţământ tehnic dual, sunt garanţia pentru cei ca voi, şi pentru cei care vin după voi, că veţi putea avea o viaţă decentă aici, în România. În calitatea vremelnică pe care o deţin, de prim-ministru al României, ştiu că este cel mai bine investit miliard. Pentru că el va contribui şi la reducerea presiunii deficitului de forţă de muncă, dar şi a şomajului în rândul tinerilor. Pentru că toţi trebuie ajutaţi să-şi găsească un drum în viaţă, tineri absolvenţi şi, în mod special, cei cu risc mare de marginalizare!”.

Cât despre membrii Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Ciolacu i-a provocat să învăţe cât mai mult, să acumuleze cât mai multe cunoştinţe acolo unde sunt: „Dar, aplicaţi tot ce aţi învăţat, aici, în România! În România de astăzi, vă puteţi dezvolta profesional, mai mult decât au avut şansa generaţiile trecute. În România de astăzi, salariile voastre sunt la un nivel comparabil cu cele de acolo. Costurile vieţii, însă, sunt mai mici acasă. Putem gândi împreună un model de încurajare, de susţinere, a tinerilor care se întorc. După modelul ţărilor cu o diasporă numeroasă, care au luat deja măsuri pentru a-şi aduce înapoi cetăţenii. Unde, fiecare cetăţean care s-a întors în ţară, a fost scutit, timp de 10 ani, de impozite pentru banii aduşi înapoi. Vă rog să vă gândiţi la asta…”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici