Ciolacu cere, în funcţie de planul Ucrainei, prelungirea interdicţiei importului de cereale ucrainene

Guvernul ar putea prelungi, prin ordin comun, interdicţia pentru importurile de cereale din Ucraina pe o perioadă limitată, în funcţie de planul de măsuri pe care îl prezintă Ucraina, spune, luni, premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește
558 afișări
Imaginea articolului Ciolacu cere, în funcţie de planul Ucrainei, prelungirea interdicţiei importului de cereale ucrainene

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

„În primul şi în primul rând a fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică, cu premierul Ucrainei şi cu Comisia. Aţi văzut, Comisia a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi colegul Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei, spunând că va trebui totuşi un control riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi deasemenea şi astăzi (luni - n.r.), nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă”, declară Marcel Ciolacu.

El precizează că a fost un „gentleman agreement” între el şi omologul ucrainean, pe care l-au respectat amândoi.

„Nu a fost nicio solicitare ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, mai mult ca sigur astăzi aşteptăm şi aşa mi s-a promis de către premierul Ucrainei, că îmi va trimite această propunere de licenţiere pe care să o discutăm. În cazul în care vor apărea solicitări de export pentru România, cu certitudine am să cer ministrului în primul rând al Agriculturii, ministrului Economiei, pentru că vorbim şi de comerţ, să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se lămuresc lucrurile să fie restricţia prelungită. Repet, nu există nicio solicitare şi vreau să îi asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an şi ceva. Înţelegerea a fost că nu vor exista cereri de export pe teritoriul României, ne-am ţinut de ea în primul rând partea ucraineană şi a doua înţelegere a fost că în cursul zilei de astăzi îmi va trimite draftul pe care îl discutăm şi cu Comisia şi cu noi”, adaugă Marcel Ciolacu.

De asemenea, el precizează că a solicitat autorităţilor ucrainene ca tranzitul cerealelor să nu se mai facă preponderent pe cale rutieră: „Nu putem continua ca 90% din tranzit să fie doar pe rutier. România a fost nişte investiţii rapide, prin Ministerul Transporturilor, atât pe căi ferate, cât şi pe tranzitul pe Dunăre”.

Transportatorii de cereale bulgari desfăşoară acţiuni de protest, luni, în zona adiacentă punctelor de trecere a frontierei Vama Veche şi Negru Vodă, potrivit informaţiilor transmise de autorităţile bulgare către Garda de Coastă din România. Sunt restricţii pentru camioanele din Ucraina şi Moldova

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici