Ciolacu: Contextul economic mondial face şi mai important Parteneriatul Strategic cu Franţa

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi omologul său francez Michel Barnier au avut luni, la Paris, o întrevedere oficială, în cadrul vizitei de lucru pe care premierul României o face în Franţa la invitaţia omologului său.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Contextul economic mondial face şi mai important Parteneriatul Strategic cu Franţa

Ciolacu: Contextul economic mondial face şi mai important Parteneriatul Strategic cu Franţa

„Contextul economic mondial face şi mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului nostru Strategic, cu accent pe domeniile generatoare de plus valoare: IT&C, aeronautică, energie, industria de apărare. Dublarea volumului comerţului bilateral în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendinţa sa ascendentă şi parteneriate economice cu tradiţie precum Dacia-Renault reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea noastră într-o formulă consolidată”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului român a subliniat că apreciază cooperarea excelentă atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul formatelor multilaterale: UE, NATO, ONU şi Francofonia instituţională.

„Relaţia plină de substanţă între România şi Franţa reprezintă unul dintre pilonii de bază ai diplomaţiei româneşti. România şi Franţa sunt legate de o prietenie profundă, o relaţie îndelungată de promovare a valorilor şi viziunii comune în plan bilateral, european şi internaţional, precum şi de o cooperare economică puternică”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În 2025, România şi Franţa vor celebra 145 de ani de relaţii diplomatice prin evenimente care să prezinte cetăţenilor bogăţia celor două culturi şi interacţiunile dintre acestea, care au contribuit la definirea relaţiei bilaterale de astăzi. În această perspectivă, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat că este oportună actualizarea Foii de parcurs care ghidează parteneriatul nostru strategic, proces iniţiat la nivel diplomatic.

În cadrul discuţiilor, premierul român a remarcat cooperarea semnificativă şi solidă în materie de securitate, apreciind faptul că Franţa şi-a asumat rolul de naţiune-cadru pentru Grupul de luptă NATO din România, element esenţial pentru consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, şi a asigurat că România va oferi tot sprijinul în calitate de naţiune-gazdă.

O altă temă importantă aflată pe agenda discuţiilor s-a referit la cooperarea în domeniul educaţiei, culturii şi ştiinţei.

Un punct de interes major pentru România îl reprezintă păstrarea limbii materne în rândul comunităţilor româneşti din străinătate, în special în rândul copiilor care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale.

„Apreciem deschiderea autorităţilor locale din Franţa în ceea ce priveşte implementarea Programului de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Ne dorim continuarea colaborării pentru extinderea acestui Program vital pentru comunităţile de români din afara graniţelor”, a afirmat premierul Ciolacu. În acest context, prim-ministrul a menţionat că România este un promotor tradiţional al Francofoniei şi al valorilor sale.

În ceea ce priveşte agenda europeană, cei doi oficiali au remarcat viziunea comună a unei Europe unite şi răspunsurile echilibrate şi coerente la provocările actuale.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că referendumul recent din Republica Moldova a arătat că cetăţenii săi sunt dornici să se alăture familiei europene, în ciuda campaniilor persistente de dezinformare şi manipulare cu care s-au confruntat.

„Este datoria noastră să le stăm alături pe acest drum care îi va aduce în cadrul Uniunii. Susţinem avansarea parcursului european al Ucrainei şi al Republicii Moldova”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a mulţumit pentru susţinerea Franţei în parcursul de aderare a României la OCDE, proiect de ţară transpartinic, care rămâne o prioritate majoră a Guvernului.

Din delegaţia Guvernului României mai fac parte vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, consilier onorific al prim-ministrului, Victor Negrescu, şi CEO Hidroelectrica, Borbèly Karoly.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici