- Home
- Politic
- (07.11.2023, 18:18)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciolacu critică Austria într-un interviu pentru Bloomberg. România va solicita Spaniei o reuniune a Consiliului JAI pentru Schengen şi s-ar putea decupla de Bulgaria
Premierul Marcel Ciolacu a calificat drept o "profundă nedreptate" faptul că România nu a reuşit să adere la Spaţiul Schengen, afirmând că va solicita o reuniune extraordinară şi va lua în considerare măsuri legale pentru a ieşi din impas, într-un interviu acordat publicaţiei Bloomberg.
Urmărește
429 afișări
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a acuzat Austria că a blocat eforturile României de a adera la spaţiul Schengen. Într-un interviu acordat Bloomberg la Bucureşti, premierul a subliniat solidaritatea României cu aliaţii din UE şi NATO, în calitate de stat care se învecinează cu Ucraina.
"România este cea care şi-a asumat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene", a declarat Ciolacu luni în biroul său. "Este o necesitate pentru Europa să aibă România şi Bulgaria în Schengen."
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
România, împreună cu Bulgaria, se chinuie de peste un deceniu să adere la Schengen, deşi ambele ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile stabilite de Uniunea Europeană. Controalele la frontieră au provocat pierderi de miliarde de euro şi aşteptări de zile întregi pentru camioanele care transportă mărfuri, inclusiv cereale şi provizii militare pentru Ucraina, a declarat Ciolacu.
Reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie
Ciolacu a declarat că va cere guvernului spaniol, care deţine preşedinţia rotativă semestrială a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura României. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.
Ciolacu a declarat că Bucureştiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun.
Guvernul României ia în considerare o acţiune în justiţie
Referindu-se la "veto-ul nejustificat" al Austriei, Ciolacu a declarat că guvernul ia în considerare, de asemenea, o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. El a atacat dur guvernul de la Viena, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de stat care nu este membru NATO, chiar dacă România, membră a alianţei, contribuie la apărarea regiunii.
"Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de iniţiativa European Sky Shield, deşi este o ţară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare", a spus Ciolacu.
Punctul de vedere al Austriei
Dar Austria nu a dat niciun semn că se va clinti. Cancelarul austriac Karl Nehammer a plasat migraţia în fruntea agendei înaintea alegerilor programate pentru sfârşitul anului viitor. Partidul său de centru-dreapta, Partidul Poporului, se află în urma Partidului Libertăţii, de extremă dreapta.
"O extindere a spaţiului Schengen nu este posibilă în prezent", a declarat Nehammer la 24 octombrie, după o întâlnire cu premierul bulgar Nikolai Denkov. "Nu este o poziţie împotriva României sau Bulgariei şi vreau să subliniez acest lucru. Este o chestiune de securitate".
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe