Ciolacu, cu ocazia Zilei Independenţei Americii: România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane

„România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane”, spune premierul Marcel Ciolacu la recepţia găzduită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei Americii, celebrată în 4 iulie.

112 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, cu ocazia Zilei Independenţei Americii: România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane

Ciolacu la Ambasada SUA: România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane

La nivelul societăţii româneşti există un grad ridicat de încredere şi respect faţă de Statele Unite, a spus premierul, în deschiderea discursului: „Şi cred că acest lucru se datorează în primul rând faptului că securitatea cetăţenilor noştri este asigurată în mod direct prin Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA. De altfel, relaţia bilaterală pe care am construit-o are la bază valorile democratice pe care le împărtăşim. Este o relaţie întărită de ajutorul României pentru eforturile SUA pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum şi de apartenenţa noastră comună la NATO şi de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei”.

Şi Ciolacu a întărit interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate în domeniul industriei de apărare.

„Am să mă concentrez în cele ce urmează asupra aspectelor privind cooperarea economică dintre România şi SUA. Este cunoscut faptul că România datorează, în parte, propria creştere economică investiţiilor americane, prin transferul de tehnologie şi cunoaştere realizate. Tot aşa, companiile americane prezente în România datorează o importantă parte a profiturilor lor personalului bine pregătit şi mediului de afaceri ofertant din România. Este reprezentativ, în acest sens, faptul că, atât numărul de angajaţi, cât şi profiturile companiilor americane cu investiţii în România, s-au dublat în ultimul deceniu. În 2023, comerţul dintre România şi SUA, impulsionat, în principal, de cele peste 8.700 de societăţi comerciale cu participare americană din România, s-a situat la peste 5,3 miliarde USD. În acelaşi timp, comerţul cu servicii se apropie de pragul a 2 miliarde USD. Profit de prilej pentru a saluta rezultatele celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic România-SUA şi accentul pus în cadrul discuţiilor din iunie, de la Washington, pe cooperarea economică şi în domeniul energetic. Cooperarea economică bilaterală reprezintă un pilon major al Parteneriatului nostru Strategic, un pilon care şi-a demonstrat importanţa pentru ambele părţi, dar al cărui potenţial este departe de a fi atins”, potrivit premierului.

Ciolacu a adăugat că „este loc de creştere şi sperăm ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puţin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, şi pe primul loc între partenerii noştri comerciali din afara Europei. În acest sens, acţionăm deja pentru ca proiectele de anvergură pe care urmează să le implementăm împreună – şi mă refer aici mai ales la Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, respectiv, la proiectul Centralei SMR de la Doiceşti – să deschidă noi orizonturi de cooperare la nivel regional”.

Acesta a salutat, totodată, accentul pus de Ambasada SUA la Bucureşti, şi de către ambasadorul Kavalec pe industria cinematografică, „nu doar prin alegerea temei acestui eveniment, ci şi în discuţiile pe care le-am avut de la sosirea domniei sale la Bucureşti. Potenţialul acestei industrii de a contribui la creşterea economică a României dar, mai ales, de a întări imaginea României la nivelul publicului american şi mondial trebuie să fie valorificat”.

„România este un stat în continuă creştere şi transformare. Este un stat profund angajat în procesul de reforme interne menit să ducă nu doar la o creştere economică substanţială, ci şi la o viaţă mai bună pentru poporul român. Eforturile pe care le realizăm pe această linie au, totodată, ca scop o integrare mai profundă a ţării noastre pe piaţa globală. Din acest punct de vedere, procesul de aderare la OCDE şi perspectiva accederii la programul Visa Waiver, vor duce la o creştere substanţială a investiţiilor străine în România, consolidând, totodată, încrederea antreprenorilor americani în ţara noastră. Contăm în continuare pe sprijinul SUA pentru îndeplinirea acestor obiective importante! În final, doamnă Ambasador, doamnelor şi domnilor, vă asigur că România va continua să fie un partener deschis şi determinat să contribuie la întărirea Parteneriatul nostru Strategic, cu rezultate pozitive la nivel bilateral, regional şi transatlantic”, a conchis prim-ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici