„Am spus foarte clar în cadrul BPN că ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să continuăm anumite bâlbâieli în care spuneam că lăsăm liber parlamentarilor, după voinţa proprie… În momentul acesta avem o decizie. Nu ştiu dacă mai avem un act normativ… Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvern şi nici pentru PSD”, declară Marcel Ciolacu.
El afirmă că sunt şi alte categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă îşi dau demisia, cum ar fi magistraţii sau prefecţii.
„Nu cred că este oportun. Nu sunt de acord cu nicio extindere a acestei legi, cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale, deoarece există o recomandare a Comisiei de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte”, adaugă Ciolacu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu, spune că a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative.
„Suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, apreciază Romaşcanu.
El spune că PNL nu le-a cerut social-democraţilor să susţină proiectul, dar, ţinând cont că există un demers în Parlament, se aştepta un punct de vedere din partea PSD care a fost formalizat în şedinţa BPN.
Romaşcanu precizează că PSD s-a pronunţat pe oportunitatea politică şi „mai departe este problema celor din PNL dacă vor să meargă înainte cu ea şi în ce formă”.
„Politic, nu putem vota o lege pentru o singură persoană. (…) Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD, în consecinţă decizia politică a fost asta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida la alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri”, conchide Romaşcanu.
PNL a depus, miercuri, în Parlament un proiect de lege prin care i se va permite preşedintelui ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida la alegerile parlamentare ca independent pe listele unui partid.