Ciolacu, despre digitalizare: Nu mai există stat unde te duci la licitaţie cu un portbagaj de hârtii

  • Fiecare primărie are alt soft, fiecare minister are alt soft şi nimic nu este integrat, spune premierul Marcel Ciolacu, marţi, la evenimentul de lansare a celei de-a 22-a ediţii a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”.
  • El adaugă că e nevoie ca statul să fie modernizat.
Urmărește
185 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, despre digitalizare: Nu mai există stat unde te duci la licitaţie cu un portbagaj de hârtii

Ciolacu, despre digitalizare: Nu mai există stat unde te duci la licitaţie cu un portbagaj de hârtii

„Cu tot deranjul şi chiar dacă este un an electoral, nu puteam să ne mai uităm în continuare la Ministerul de Finanţe cum continuă acele controale aleatorii sau cum vin în calculator, o dată la 5 ani – e ceva empiric, ceva ce nu se mai face niciunde în lume. Există soft-uri de risc care îţi analizează cifrele, nu trebuie să pleci cu borseta sau gentuţa pe la agenţii economici aleatoriu, cum îţi dă un calculator, fiindcă nu are rost să îl deranjezi. Trebuie să te duci după o analiză de risc făcută de Inteligenţa Arrtificială, aşa cum se face în toată lumea. Nu trebuie să avem tone de hârtii şi rapoarte pe care apoi şi cei de la ANAF, şi Ministereul Finanţelor, şi dumneavoastră să le întocmim după nu ştiu ce controale”, spune premierul Marcel Ciolacu.

Acesta le-a spus antreprenorilor că ştie cât de mult au deranjat toate modificările făcute de ministrul Marcel Boloş, toate programele, toate implementările, însă este de părere că era nevoie ca sistemul să fie modernizat.

„Oameni buni, statul român nu avea nicio informaţie. Statul român lua decizii (...) după ureche. În acest moment, într-un parteneriat cu dumneavoastră, (...) aţi văzut că eu unul nu sunt obtuz şi am intervenit şi am făcut moddificările necesare. Era normal să caut companiile cele mai importante la nivel mondial din aceste sectoare: Microsoft, Google, Oracle, care în acest moment au venit şi se implică în digitalizarea şi modernizarea sistemului public, fiindcă am constatat cu toţii că avem cei mai buni IT-işti din Europa pe teritoriul României se fac cele mai bune soft-uri şi module, dar sistemul public era la o digitalizare de 5%. Mai mult, fiecare primărie avea alt soft, fiecare minister are alt soft, nimic nu e integrat. Nu mai există licitaţii în Europa, într-un stat modern, în care te duci cu un portbagaj de cutii, în care tee duci cu copii de pe diplomele profesionale. Le duci pe un stick iar în jumătate de oră inteligenţa artificială îţi dă răspuns la o licitaţie şi de miliarde de euro. Spre aceste lucruri trebuie să tindem dar nu ami avem mult timp. Trebuie să împingem lucrurile astfel încât să nu pierdem momentele cele mai importante ale României, care vor fi următorii 4-5 ani. Dacă România nu va avea un dialog cu dvs., cu sindicatele, dacă România în continuare va găsi scuze să nu facă reforme în sistemul public, sistemul public are nevoie de reforme şi nu am nicio reţinere să o spun chiar dacă suntem într-un fel de precampanie electorală”, a mai spus Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici