Ciolacu îl acuză pe Iohannis că nu a avut „demnitatea şi mândria naţională” de a promulga ”Legea Trianon”, la centenarul tratatului

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, joi, un mesaj cu ocazia Centenarului de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, în care îl critică pe Klaus Iohannis că nu a avut demnitatea şi mândria naţională de a promulga ”Legea Trianon”.

Urmărește
3673 afișări
Imaginea articolului Ciolacu îl acuză pe Iohannis că nu a avut „demnitatea şi mândria naţională” de a promulga ”Legea Trianon”, la centenarul tratatului

Ciolacu: Iohannis nu a avut demnitatea şi mândria naţională de a promulga ”Legea Trianon”

”Astăzi România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esenţială a istoriei naţiunii române, prin care a fost a fost recunoscută Unirea Transilvaniei şi a părţii răsăritene a Banatului cu România, respectiv voinţa românilor exprimată la 1 Decembrie 1918.

Parlamentul a votat pe 13 mai legea prin care doream să marcăm, cu demnitate, simbolistica naţională a Zilei de 4 iunie. Din păcate, preşedintele Iohannis nu a avut demnitatea şi mândria naţională de a promulga această lege în timp util, pentru a fi astăzi deja în vigoare”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

Legea „Tratatului de la Trianon” a fost adoptată de Parlament în urmă cu două săptămâni. Proiectul a fost depus de Titus Corlăţean şi Şerban Nicolae, iar preşedintele Klaus Iohannis nu a promulgat actul legislativ pentru ca Tratatul de la Trianon să poată fi sărbătorit în 4 iunie, la 100 de ani de la semnarea acestuia.

În 4 iunie se împlinesc 100 de ani de la semnarea tratatului prin care marile puteri recunoşteau unirea Transilvaniei şi a unei părţi a Banatului cu România. Evenimentul a avut loc la Palatul Trianon de la Versailles şi aducea recunoaşterea unui fapt împlinit deja, în 1 decembrie 1918, dar nerecunoscut de Ungaria.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte. Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia.

Documentul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croaţia) şi Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei (azi: Republica Slovacia şi, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici