Ciolacu, în Bavaria: Germania şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste

  • Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marţi, în Bavaria, că Germania şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste.
  • Declaraţia a fost făcută la finalul şedinţei comune a guvernelor din România şi Bavaria.
  • Ciolacu face o vizită de două zile în landul german.
120 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, în Bavaria: Germania şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste

Ciolacu, în Bavaria: Germania şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste

Marcel Ciolacu a ajuns luni, la München, la invitaţia şefului guvernului bavarez, Markus Söder „pentru a celebra împreună împlinirea a 25 de ani de cooperare instituţionalizată între România şi Bavaria”. Marţi cei doi lideri au avut discuţii şi apoi au prezidat şedinţa comună a celor două guverne.

„Prezenţa mea aici este dovada relaţiilor excelente de cooperare dintre România şi Bavaria şi vine în continuarea vizitei Prim-ministrului Markus Söder la Bucureşti, în luna februarie a anului trecut, când declaraţia noastră guvernamentală comună a fost adaptată la contextul actual. Prin aceasta s-a impulsionat inclusiv reluarea lucrărilor Comisiei mixte guvernamentale România-Bavaria. Împreună cu miniştri români şi deputatul minorităţii germane, am luat parte la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care am abordat o gamă largă de subiecte, de la dosare de politică externă şi europeană, la agenda de securitate, cooperare economică, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă”, a transmis Marcel Ciolacu.

Cei doi lideri au mai discutat despre alegeri, extinderea UE şi spaţiul Schengen.

„Am discutat despre situaţia de după alegerile europene, avem un punct comun - atât Germania, cât şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste la un scor în jurul a 15%. L-am felicitat pe domnul Prim-ministru Markus Söder pentru rezultatele obţinute şi am reafirmat necesitatea cooperării în continuare a tuturor forţelor pro-europene în interesul cetăţenilor noştri şi pentru consolidarea Uniunii Europene.
Discuţiile au abordat şi tema procesului de extindere a Uniunii. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru viitorul european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şial Republicii Moldova şi Ucrainei, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în procesele de reformă. Am exprimat, totodată, aprecierea României pentru eforturile susţinute ale autorităţilor de la Chişinău de a implementa reformele necesare şi am subliniat faptul că vom continua să sprijinim ferm şi cuprinzător Republica Moldova în vederea avansării sale pe calea integrării europene. De asemenea, am discutat despre finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând a controalelor şi la frontierele terestre. Vă mulţumesc, domnule Prim-ministru, pentru sprijinul constant, atât al dumneavoastră personal, cât şi al Bavariei şi al Germaniei, pentru acest deziderat al României. Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră”, a adăugat Ciolacu.

Premierii au discutat şi despre situaţia din Ucraina.

„Am avut, de asemenea, un schimb de idei cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, marcată de escaladarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei din ultimele luni, care afectează inclusiv securitatea euroatlantică. Am reafirmat solidaritatea României cu Ucraina şi poporul ucrainean în faţa războiului ilegal şi nejustificat al Rusiei şi am reiterat angajamentul României de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi cooperarea strânsă cu Germania în acest sens. Am avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la reconstrucţia Ucrainei şi am reconfirmat intenţia României de a contribui activ la acest proces, aspect reliefat şi în cadrul Conferinţei privind reconstrucţia Ucrainei, care a avut loc în urmă cu o săptămână, la Berlin”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În timpul şedinţei s-a vorbit şi despre românii din Bavaria, care formează cea mai numeroasă comunitate străină din regiune. De asemenea, miniştrii economiei român şi bavarez au semnat un Memorandum de Înţelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial şi în sprijinul IMM-urilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici