Ciolacu, la lansarea unui proiect pentru tinerii bolnavi: Ruşine pentru statul român

Premierul Marcel Ciolacu participă miercuri la lansarea proiectului de construcţie a unui corp nou de spital de psihiatrie pentru copii în incinta Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. A. Obregia”. El a spus că este „o ruşine pentru statul român” că tinerii sunt trataţi într-o clădire de 100 de ani.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, la lansarea unui proiect pentru tinerii bolnavi: Ruşine pentru statul român

Ciolacu, la lansarea unui proiect pentru tinerii bolnavi: Ruşine pentru statul român

„Astăzi, peste 5.000 de copii cu astfel de probleme sunt trataţi într-o clădire veche de 100 de ani. Asta, vă spun cu toată sinceritatea, chiar dacă astăzi reprezint Statul Român, este o ruşine pentru Statul Român, care stat pompează lunar în sănătate peste 1,2 miliarde de euro. După 30 de ani, am început în sfârşit să construim 3 spitale regionale promise în toţi aceşti 30 de ani şi mai mult de 20 de spitale în ţară prin PNRR. La fiecare proiect am insistat să fie bani atât din bugetul de stat, dar mai ales să fie bani din PNRR. Pentru că astfel am impus un ritm de implementare până în anul 2026. Tot ceea ce se mişcă acum, se mişcă pentru că am schimbat ritmul de implementare”, spune Ciolacu.

El adaugă că statul român nu are capacitatea de a face într-un timp scurt tot ceea ce n-a făcut de la Revoluţie până în prezent şi de aceea vrea să sprijine astfel de proiecte pe care le au cei din mediul privat.

„Când privatul vrea să facă bine, statul trebuie să fie receptiv”, spune premierul.

Proiectul de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” este realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.

Ciolacu a atras atenţia asupra tinerilor cu probleme psihice, care de multe ori sunt lăsaţi la voia sorţii.

„Acest spital nu este o simplă clădire. Aici vor fi îngrijiţi copii şi tineri care, de multe ori, luptă singuri cu problemele de turburare mentală. Pentru că, uneori, chiar şi părinţilor lor le este greu să accepte ca un copil cu astfel de probleme. Aceşti copii sunt, în mare parte, fie nebăgaţi în seamă (...), fie stigmatizaţi de societate. Vorbim de tineri care nu au pe nimeni, de fapt, pe partea lor”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a mai spus că este de prăere că a venit timpul „să vorbim foarte serios de bolile mentale cauzate de abuzul de droguri, alcool sau medicamente”.

„La fel cum ar trebui să vorbim despre depresie şi anxietatea în rândul tinerilor. Ştiu că sunt subiecte incomode care polarizează. Dar dacă închidem ochii, ne înseamnă că problema nu există. (...) Statul nu mai trebuie să închide ochii. Voi face din prevenirea şi tratarea problemelor cauzate de droguri, un obiectiv naţional. Pentru că drogurile distrug vieţi cum bine ştiţi. Distrug familii şi distrug viitorul unor tineri care au toată viaţa în faţă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici