Ciolacu: România face un pas uriaş spre una dintre cele mai importante ţinte, independenţa energetică

Marcel Ciolacu, viitorul premier român a transmis un mesaj după ce preşedintele american Joe Biden a anunţat că SUA oferă finanţare pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România. Decizia probează complexitatea şi dezvoltarea relaţiei noastre bilaterale, a spus Ciolacu.

Urmărește
869 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: România face un pas uriaş spre una dintre cele mai importante ţinte, independenţa energetică

Mesajul a fost transmis pe Facebook.

„Salut anunţul făcut de preşedintele american, Joe Biden, în marja summitului G7, prin care SUA şi alţi parteneri multinaţionali susţin, cu peste 4 miliarde de dolari, proiectul Reactoarelor Modulare Mici din ţara noastră! Această decizie probează complexitatea şi dezvoltarea relaţiei noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât şi printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru”, a transmis Marcel Ciolacu.

Viitorul premier a vorbit şi despre efectele care vor fi produse prin realizarea investiţiei.

„Proiectul realizat de Nuclearelectrica- alături de partenerii americani şi de consorţii din Japonia, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite- are o însemnătate majoră pentru ţara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunităţi pentru companiile româneşti şi un plus de energie pentru creşterea economică a ţării”, a mai spus Ciolacu.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2.1 milioane dolari, oferit de USTDA care a identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale de tip SMR, a explicat compania Nuclearelectrica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici