Ciolacu: Stocarea energiei a devenit vitală în acest moment
Premierul Marcel Ciolacu se declară în favoarea protejării mediului, dar spune că nu va accepta blocarea unor proiecte energetice strategice: „rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment”.
Premierul anunţă că a discutat vineri, în Comandamentul pentru Energie, despre măsurile care trebuie luate după ce „am depăşit cu bine acest episod lung de caniculă severă care a testat limitele sistemului energetic naţional”.
„Am evaluat situaţia capacităţilor actuale disponibile; am stabilit un calendar de punere în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie şi am discutat despre cum putem accelera rezolvarea problemei de stocare a energiei, care a devenit vitală în acest moment. Vreau să fie foarte clar: sunt în favoarea protejării mediului, dar asta nu înseamnă că voi accepta blocarea unor proiecte energetice strategice, mai ales pe zona de hidrocentrale, fiindcă asta ar însemna să afectăm în viitor siguranţa alimentării cu energie a milioane de români! Faptul că am depăşit un moment major de stres energetic fără pene majore de curent este foarte important. Asta se datorează în cea mai mare măsură colaborării foarte bune dintre Ministerul Energiei, autorităţile publice, administratorii de reţele şi toate companiile private şi de stat”, adaugă prim-ministrul.
Guvernul, instituţiile responsabile şi reprezentanţii producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie vor definitiva planul ce va include măsuri imediate şi pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului cetăţenilor şi economiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
„Este nevoie să colaborăm mai strâns şi să accelerăm investiţiile în reţeaua naţională de transport, în capacităţile noi de producţie şi de stocare a energiei. Cetăţenii români şi antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele generate de perioada de caniculă. Mă voi implica direct pentru a face tot ce ţine de Guvern – modificări legislative, sprijin financiar pentru investiţii, dialog cu finanţatorii europeni”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Ca măsuri imediate, în cadrul Comandamentului pentru Energie, s-au stabilit următoarele:
- Creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă
- Identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsura a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele
- Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă
- Operatorii de distribuţie vor publica şi actualiza constant pe website-urile proprii localităţile/zonele afectate de avarii, precum şi durata estimată pentru remediere
- Accelerarea investiţiilor în toate segmentele din domeniul energiei.
Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiţii în energie – de la capacităţile de producţie, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuţie, de distribuţie, de stocare etc. – şi, în cazul în care sunt identificate dificultăţi în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic, fapt pentru care se va implica direct în asigurarea finanţărilor necesare proiectelor de investiţii.
„După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică naţională. În baza acesteia, statul român îşi va putea planifica, prioritiza şi corela investiţiile şi proiectele necesare pentru asigurarea siguranţei energetice naţionale, la un preţ competitiv al energiei electrice şi gazelor naturale. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investiţiile publice în sistemul energetic naţional, cât de importante sunt viziunea şi planificarea în acest sector strategic. În ultimul an, am reuşit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiţii, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu, preţuri corecte pentru români şi pentru mediul de afaceri”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit analizei făcute şi în această reuniune, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost făcută plata ultimei tranşe în sumă de 3,2 miliarde de lei, pentru schema de compensare şi plafonare care va funcţiona, potrivit actualei legislaţii, până în primăvara anului viitor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO