Cioloş: 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi este o rană, cu o încărcătură dureroasă

  • Fostul premier Dacian Cioloş spune, la doi ani de la protestele violente din 10 august 2018, că acel moment şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi „este o rană, cu o încărcătură de o emoţionalitate dureroasă”.
  • Cioloş spune că este convins că permanentizarea acestor răni contribuie „cât se poate de decisiv” la o stare de neîncredere în interiorul societăţii româneşti.
Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Cioloş: 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi este o rană, cu o încărcătură dureroasă

Fostul premier Dacian Cioloş spune, la doi ani de la protestele violente din 10 august 2018, că acel moment şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi „este o rană, cu o încărcătură de o emoţionalitate dureroasă”.

„O societate care îşi lasă rănile să sângereze este o societate predispusă la infecţii traumatizante. O societate divizată de conflicte interne este o pradă uşoară pentru conspiraţii şi manipulări de cea mai joasă speţă. 10 august şi dosarul aferent agresiunilor din acea zi este o astfel de rană. Şi nu e primul caz cu o încărcătură de o emoţionalitate dureroasă. Avem situaţii similare şi în ceea ce priveşte dosarul Revoluţiei sau cel al Mineriadei. Agresiunile asupra societăţii şi asupra cetăţenilor pe care nu încercăm să le închidem prin descoperirea adevărului şi prin stabilirea unui verdict deasupra oricărei îndoieli lasă urme adânci, peste care nu se poate trece”, a scris, luni, Dacian Cioloş, pe Facebook.

Procurorii şi magistraţii care sunt implicaţi în acest caz specific, la fel ca cei care încă mai au în lucru dosarele controversate din istoria recentă a României, nu trebuie supuşi nici unei presiuni dinspre clasa politică, potrivit sursei citate.

„Am văzut această tentaţie din multe părţi, în unele cazuri chiar cu bună intenţie. Nu cred că ajută, ci doar alterează rezultatul final. Aş vrea să vă cer să ne abţinem de la a face presiuni, dar să nu uităm că în aceste cazuri justiţia este datoare să meargă până la capăt, pentru că ea are un rol vindecător. E un moment foarte bun pentru o exprimare a independenţei justiţiei de politic, de modul clasic de a permite interferenţe simbolice şi presiuni. Putem construi împreună un nou gen de relaţie în care politicul să respecte munca şi efortul justiţiei ştiind cât se poate de clar că nu i se va permite niciodată să facă presiuni sau să intervină, indiferent de pretextul sub care e interesat să o facă. În definitiv, victimele şi agresorii sunt cu toţii cetăţeni români, iar lipsa unei concluzii oneste, a identificării şi pedepsirii vinovaţilor nu va rămâne fără efecte negative asupra tuturor”, punctează fostul premier al României.

Cioloş spune că este convins că permanentizarea acestor răni contribuie „cât se poate de decisiv” la o stare de neîncredere în interiorul societăţii româneşti.

„O stare care permite cetăţenilor abuzaţi şi dezamăgiţi să îşi piardă încrederea în stat şi în instituţiile sale şi să apeleze la orice mijloace au la îndemână pentru a se proteja pe sine. Ordinea şi disciplina la care visează multă lume nu se obţin cu agresivitate şi amenzi. Se construiesc pe încredere şi pe respectarea adevărului. Or, până astăzi, statul român şi instituţiile sale sunt în culpă în ceea ce priveşte recunoaşterea adevărului din spatele violenţelor din 10 august”, adaugă Cioloş.

Luni se împlinesc doi ani de la protestele violente dintre protestatari şi forţele de ordine, care au avut loc în Piaţa Victoriei. Mai multe persoane au fost rănite.

DIICOT a clasat, iniţial, părţi din dosarul „10 august”, între care şi aceea cu acuzaţiile faţă de şefii din Jandarmerie, care au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ulterior, în 4 august, DIICOT a decis redeschiderea cauzei. Luni, Curtea de Apel Bucureşti decide dacă aprobă urmărirea penală a şefilor din Jandarmerie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici