Cioloş: Am cerut Ministerului Sănătăţii o anchetă administrativă privind biocidele. Toate produsele folosite la dezinfecţie în fiecare spital din ţară vor fi testate

Premierul Dacian Cioloş a cerut sâmbătă Ministerului Sănătăţii să demareze o anchetă administrativă în ceea ce priveşte biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentraţiei şi eficienţei.

Urmărește
721 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Am cerut Ministerului Sănătăţii o anchetă administrativă privind biocidele. Toate produsele folosite la dezinfecţie în fiecare spital din ţară vor fi testate

Cioloş: Am cerut Ministerului Sănătăţii o anchetă administrativă privind biocidele. Toate produsele folosite la dezinfecţie în fiecare spital din ţară vor fi testate (Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

''Am convocat astăzi un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sănătăţii Publice, a Ministerului de Interne, a Cancelariei Primului Ministru şi a Corpului de Control a Primului Ministru. Am trecut în revistă măsurile care au fost luate în ultimele 24 de ore. Se acţionează pe două piste, pe de-o parte avem ancheta penală, astăzi au avut deja loc descinderi ale Poliţiei în peste 20 de judeţe, care au prelevat probe destinate exclusiv procesului penal. Am încredere că Parchetul General va desfăşura ancheta cu celeritate pentru a avea concluziile cât mai repede. În paralel cu această anchetă penală care ţine de Parchet, am cerut conducerii Ministerului Sănătăţii să declanşeze începând de astăzi (sâmbătă-n.r.) şi o anchetă administrativă'', a declarat Cioloş la sfârşitul şedinţei de la Palatul Victoria.

El a subliniat că obiectivul este acela de a recăpăta încrederea în produsele folosite pentru dezinfecţie în spitale.

''Vom testa produsele de dezinfecţie la două niveluri, pe de-o parte concentraţia produselor folosite pentru dezinfecţie sau aşa numitele biocide, dar şi eficacitatea lor. Astfel, în cursul zilei de mâine (duminică-n.r.) am cerut Ministerului Sănătăţii să se organizeze astfel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele, o prelevare de eşantioane a produselor folosite acum pentru dezinfecţie din toate spitalele. Deci, toate produsele, indiferent de provenienţa lor, şi de la toate spitalele din România. Tot mâine, cel puţin eşantioanele care provin din cele 50 de spitale unde au fost indentificate probleme de sanitaţie vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentraţiei. Am asigurări de la doamna director general de la ICECHIM cu care am avut o discuţie astăzi că institutul se va organiza în aşa fel încât să poată asigura în zilele următoare testarea acestor probe cu prioritate pentru probele provenite din cele 50 de spitale şi sper ca până la sfârşitul zilei de miercuri să avem primele rezultate ale testelor de concentraţie cel puţin pentru cele care provin din cele 50 de spitale'', a anunţat şeful Executivului.

El a precizat că săptămâna viitoare vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane din celelalte spitale.

''Asta este pentru partea de concetraţie a produselor, însă am înţeles de la specialişti că dincolo de aceste teste de concentraţie pentru a ne asigura de calitatea produselor avem nevoie şi de teste de eficacitate. Am constatat şi aici cu surprindere că nu avem nici pentru teste de eficacitate laboratoare acreditate în România, laboratoare publice. Există doar, din câte am înţeles, unele laboratoare private ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi. Există, în schimb, două laboratoare care sunt în pregătire pentru acreditare şi am cerut ca şi acest proces de acreditare să fie realizat cu celeritate'', a adăugat premierul.

Cioloş: Ministerul Sănătăţii să vină miercuri cu un proiect de HG privind controlul biocidelor

Premierul Dacian Cioloş a anunţat sâmbătă că a cerut Ministerului Sănătăţii ca în şedinţa de Guvern de miercuri să vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să se crească exigenţa procedurii de control şi monitorizare a biocidelor.

''Am constatat o problemă legislativă în privinţa procesului de verificare şi monitorizare a biocidelor. Această verificare şi monitorizare în România, în momentul de faţă, se face doar pe baza unor documente, deci administrativ, în sarcina producătorilor. Miercuri, am cerut Ministerului Sănătăţii că vină cu un proiect de modificare a unei HG prin care să ameliorăm procedura de control şi monitorizare a biocidelor şi să creştem exigenţa acestui proces de control şi monitorizare'', a declarat şeful Executivului după întâlnirea cu responsabilii din domeniul Sănătăţii.

''Aceasta este o primă etapă a măsurilor pe care le avem în vedere pentru a clarifica situaţia. În perioada următoare vom veni cu alte măsuri'', a adăugat primul-ministru.

El a mai anunţat că intenţionează ca în cursul zilei de luni să organizeze o întâlnire cu un grup de experţi provenind din sistemul de sănătate, dar şi din afara lui ''pentru a avea o discuţie mai amplă legată de măsurile pe care le putem lua pentru a îmbunătăţi situaţia şi, mai ales, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor şi pacienţilor în sistem''.

''Aşa cum am mai declarat, sănătatea devine o prioritate pentru mine în următoarele luni de mandat şi vom căuta toate măsurile pe care le putem lua pe termen scurt şi pe termen mediu pentru a ameliora situaţia în acest sector'', a conchis Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici