Cioloş: Brexit, un moment de la care putem începe reconstrucţia UE. E nevoie de lideri cu viziune

Premierul Dacian Cioloş spune că, pentru el, Brexit este un moment trist, dar şi unul de la care poate fi început un proces de reconstrucţie, fiind nevoie de "inteligenţă" şi de lideri cu viziune care să ştie să asculte ceea ce vor oamenii, într-un moment de răscruce.

Urmărește
2332 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Brexit, un moment de la care putem începe reconstrucţia UE. E nevoie de lideri cu viziune

Cioloş: Brexit, un moment de la care putem începe reconstrucţia UE. E nevoie de lideri cu viziune

"Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieşi câştigători doar cei care îşi vor folosi energia şi inteligenţa pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe oprelişti şi birocraţie. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte şi să o ducă mai bine, fără a coopera cu celelalte", a scris premierul Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

Şeful Executivului mai spune că, dincolo de pesimism şi populism, este nevoie de idei privind reconstrucţia proiectului european.

"Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta şi au votat în acest sens). Este şi un moment de la care putem începe un proces de reconstrucţie. Evident, a trăi împreună e mai complicat decât a trăi de unii singuri. E momentul să precizăm mai bine cum vom face acest lucru – cum ne afirmăm identitatea, construind o lume a diversităţii. Dincolo de critici şi de pesimism, dincolo de păcatul populismului, este nevoie să ne asumăm şi să participăm cu idei la evoluţia unui proiect la care noi românii ne-am asociat pe drum şi care a ajuns acum la o răscruce. Uniunea Europeană, cetăţenii ei, au nevoie de politici responsabile şi bine explicate, de curaj şi de încredere. Desigur, este nevoie de lideri cu viziune, dar mai ales şi mai mult decât oricând este nevoie de lideri care să ştie să asculte şi să integreze în deciziile lor ceea ce aud", a mai spus Cioloş.

El a mai afirmat că UE este esenţială pentru România, iar ezitările şi crizele sunt fireşti, pentru că Uniunea Europeană este un proiect fără precedent în istorie.

"Pentru România, din punctul meu de vedere, UE este un proiect esenţial. Dacă e aşa, asta presupune acum să gândim şi proiectul nostru de dezvoltare aici acasă, în acest context. Uniunea Europeană are nevoie să evolueze, să crească pornind de la valorile ei fundamentale şi să asculte cu atenţie ceea ce îşi doresc oamenii, la bază. Uniunea Europeană este un drum pe care nimeni nu a a călcat până acum, care se construieşte din mers. Ezitările, crizele, dificultăţile sunt fireşti şi nu pot decât să ne întărească. Este foarte uşor să distrugi. Este foarte greu să construieşti. Însă, ceea ce ne duce mai departe este credinţa că putem face mai bine", a declarat premierul.

Dacian Cioloş a mai susţinut că, la o scară mult mai mică, s-a confruntat cu astfel de crize în timpul mandatului său de comisar european pentru politici agricole.

"Când eram Comisar european responsabil pentru Politica Agricolă Comună, am trăit, în mai mic, astfel de momente. În 2010, mulţi oameni, nemulţumiţi de cum arata politica agricolă europeană se întrebau dacă mai are viitor. Am început atunci o dezbatere amplă, nu doar cu politicienii, dar mai ales cu oamenii, cu fermierii, mari şi mici, cu ONG-urile, cu toţi cei care aveau un interes în agricultură şi alimentaţie. Concluzia a fost că trebuie să continuăm, dar altfel. Concluzia a fost că trebuie pornit de la a recunoaşte şi accepta diversitatea aşteptărilor, a felului şi nevoilor de sprijin, menţinând în acelaşi timp unitatea proiectului. În cele din urmă am obţinut acordul pentru o nouă politică agricolă", a mai scris şeful Executivului, pe reţeaua de socializare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici