- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.02.2016, 13:49)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş către primarii de comune: Să reducem la maxim alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, care să fie destinate chiar numai pentru situaţii cu adevărat excepţionale
Premierul Dacian Cioloş le-a transmis luni primarilor de comune din România că vrea reducerea alocărilor din Fondul de rezervă al Executivului, transmiţându-le totodată că ar fi bine să fie analizată trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor, nu pe amplasare.
Urmărește
2879 afișări
Cioloş către primarii de comune: Să reducem alocările din Fondul de rezervă (Imagine: Octav ganea / Mediafax Foto)
Şeful Executivului a anunţat că va propune anumite soluţii care să atenueze fenomenele negative care au fost semnalate la nivelul administraţiei locale. ''Soluţiile pe care le vom propune trebuie foarte bine fundamentate, cu diferite alternative care să fie discutate public în mod serios şi responsabil, dincolo de interese electorale sau interese pe termen scurt şi trebuie să fie bazate pe informaţii corecte şi detaliate'', a declarat Dacian Cioloş.
El a precizat că autorităţile publice locale trebuie să fie preocupate de atragerea unor investiţii directe în comunităţile locale, crearea de noi locuri de muncă şi implicit surse suplimentare la bugetele locale, îmbunătăţirea colectării taxelor şi impozitelor locale, eliminarea evaziunii fiscale la nivel local, regândirea sistemului de impozite şi taxe locale, mai ales a impozitului pe proprietate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Poate analizăm trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţă a imobilelor şi nu pe baza amplasării lor", a spus primul-ministru.
În finalul discursului său, premierul a amintit că urmează un an electoral, ceea ce aduce o formă de presiunie suplimentară asupra administraţiei publice locale. Ţinând cont de realităţile politico-economice ale României, premierul s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea de creştere a alocaţiilor bugetare în următorii doi ani.
''Trebuie să spunem deschis că în următori 2 ani (2016-2017-n.r.) nu există perspectiva unor creşteri semnificative ale transferurilor de la bugetul central sau al transferului a noi surse de venit. Noul Cod Fiscal oferă o relaxare fiscală care sperăm să aibă un efect benefic atât asupra dezvoltării economice, cât şi asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare, dar acesta, foarte probabil, nu se va manifesta imediat'', a declarat şeful Executivului.
În opinia acestuia, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului trebuie alocate resurse doar pentru urgenţe.
"(...)Să reducem la maxim alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, care să fie destinate chiar numai pentru situaţii cu adevărat excepţionale, astfel încât să nu-i mai premiem pe cei neperformanţi", le-a mai spus premierul primarilor prezenţi.
Totodată premierul a subliniat faptul că cea mai importantă sursă de finanţare rămân actualele bugete şi de aceea trebuie să crească eficienţa în utilizarea fondurilor publice.
"De prea multe ori banii se risipesc pe proiecte ce nu reprezintă priorităţile adevărate ale comunităţilor noastre sau preţurile pe care le plătim pentru anumite bunuri sau servicii sunt mult exagerate", le-a spus Cioloş primarilor.
În acest context, el şi-a exprimat opinia şi în ceea ce priveşte regionalizarea, proces care în viziunea sa trebuie reluat şi analizat fără partizanat politic. De asemenea, trebuie ca administrarea regională să fie gândită în aşa fel încât să fie convergentă cu programele şi condiţiile cerute de Uniunea Europeană pentru a utiliza la maximum banii europeni.
Premierul Dacian Cioloş s-a declarat luni preocupat de fragmentarea teritorială la nivel local, transmiţându-le primarilor din mediul rural că dacă nu sunt de acord cu desfiinţarea de comune şi sate, atunci trebuie să găsească soluţii pentru eficientizarea utilizării resurselor bugetare.
La finalul discursului susţinut la Adunarea Generale a Asociaţiei Comunelor din România(ACoR), Dacian Cioloşa anunţat că doreşte, în afara relaţiilor la nivelul celor două Guverne, să stimuleze cooperarea la nivel local între România şi Republica Moldova. Referirea premierului a fost ocazionată şi de prezenţa în sală a unei delegaţii de primari din acest stat. "Vrem să privilegiem acele comune sau acele oraşe din R Moldova care au înfrăţiri cu comune sau oraşe din România", a spus prim-ministrul.
"Daţi-mi voie să vedem că avem un obiectiv comun. România şi Republica Moldova: <<Nu desfiinţării comunelor şi satelor. Da, unificării statelor!>>", a spus atunci Emil Drăghici, preşedintele ACoR, în aplauzele celor prezenţi. El a făcut trimitere la o afirmaţie anterioară a premierului care considera fragmentarea teritorială la nivel local ca fiind unul din factorii negativi care trebuie avuţi în vedere.
În acest context, premierul a simţit nevoia să explice poziţia sa, iar unul dintre argumente a fost necesitatea utilizării eficiente a resurselor bugetare.
"Eu înţeleg obiectivul, intenţia de a nu desfiinţa comune şi sate, dar atunci haideţi să găsim modalităţi pentru a creşte eficienţa utilizării resurselor bugetare pentru că, haideţi să fim sinceri şi pragmatici, acolo unde avem sate de câteva zeci de locuitori şi unde la nivelul primăriilor aveţi 10-20 de angajaţi şi veniţi să solicitaţi resurse pentru funcţionarea administraţiei, la nivel central, cum putem privi în perspectivă dezvoltarea satului respectiv. Asta e întrebarea la care trebuie să găsim răspunsul: <<Ce perspective găsim comunităţilor rurale, comunităţilor locale pe viitor şi cum putem folosi fondurile europene pe care le avem într-un mod mai eficient?>>. Bun, dacă nu desfiinţăm sate, haideţi să găsim alte modalităţi prin care să putem creşte eficienţa utilizării fondurilor pe care le avem la dispoziţie", a spus Cioloş.
El a amintit că resursele rămân aceleaşi chiar dacă politicienii fac promisiuni în campania electorală.
"Orice prim ministru vă poate promite tot felul de lucruri, mai ales în campania electorală, dar tot la bugetul ăla ne întoarcem până la urmă, pe care nu îl putem creşte doar pentru că facem campanie electorală. Sunt proiecte de investiţii, de aducţiune de apă, de canalizare, de şcoli, care sunt finalizate sau care nu sunt finalizate încă, dar pentru care s-au investit bani mulţi din bugetul naţional şi care după ce sunt finalizate nu au conectări la serviciile respective. Sau nici măcar nu pot să plătească serviciile respective, deci nu se pot acoperi costurile, pentru că nu sunt suficienţi utilizatori. Sau se termină şcoli şi nu mai sunt elevi. La lucrurile acestea concrete trebuie să găsim răspuns", le-a spus premierul primarilor.
Cioloş a reiterat faptul că nu doreşte desfinţarea unor localităţi, ci doar o analiză obiectivă a situaţiei.
"Nu am nicio ambiţie să dispară un număr de comune sau de sate de pe harta României, dar vreau să punem pe masă nişte realităţi pe care le tot ocolim pentru că politic nu dă bine să discutăm despre ele. Anul acesta e un an electoral în care poate nu găsim soluţii acum, dar haideţi măcar să avem curajul să le punem pe masă şi să începem să discutăm soluţiile pe care le putem imagina. Pentru că numai rezistenţa la schimbare nu o să ducă la evoluţie. Dacă dvs oferiţi soluţia pentru ca cu bani mai puţini să putem finanţa o administraţie şi mai stufoasă şi să putem eficientiza proiecte pe care s-au cheltuit bani publici mulţi şi vedem că nu sunt eficiente, deci dacă aveţi soluţii, eu sunt primul care le va prelua şi le va promova. Dacă nu, haideţi să gândim împreună, cu experienţa pe care o aveţi, care sunt soluţiile şi alternativele", a conchis premierul.
Citeşte şi: Cioloş: Rolul primarilor e determinant în aplicarea măsurilor din pachetul de combatere a sărăciei
Citeşte şi: Cioloş este chemat în Parlament de ALDE pentru a da explicaţii pe tema schimbării prefecţilor
Citeşte şi: Un primar i s-a plâns lui Cioloş la dezbaterea antisărăcie că e "sărăcie" de parcări la Guvern
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe