- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.03.2016, 18:37)
- Lucian Negrea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş, criticat de aleşi pentru schimbarea prefecţilor, dar şi pentru afirmaţiile Ralucăi Prună
Premierul Dacian Cioloş a fost criticat, luni, la ora Guvernului de către aleşi pentru numirile pe care le-a făcut în rândul prefecţilor, dar şi pentru afimaţia făcută de ministrul Justiţiei Raluca Prună, care a afirmat că discuţia despre drepturi este un ''lux teoretic''.
Urmărește
1003 afișări
Cioloş, criticat de aleşi pentru schimbarea prefecţilor, dar şi pentru afirmaţiile Ralucăi Prună
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, luni, la ora Guvernului, că numirile de prefecţi făcute de premierul Cioloş ''au o puternică influenţă politică''.
''Motivul pentru care grupul ALDE a solicitat prezenţa dvs în plen ţine nu neapărat de schimbările operate la nivelul prefecţilor, ci de numirile pe care Executivul le-a făcut în această perioadă şi mai ales de criteriile necunoscute pentru noi care au stat la baza acestor decizii. (…) Am constatat că numirile făcute au o puternică influenţă politică. Au fost instalaţi în funcţie prefecţi şi subprefecţi foşti membri PNL, PDL, actuali membrii PNL, PDL care sunt suspendaţi din funcţie sau apropiaţi ai PNL sau ai PDL'', a susţinut copreşedintele ALDE, de la tribuna Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Daniel Constantin a contestat prefecţii numiţi de Dacian Cioloş în judeţele Argeş, Botoşani, Brăila, Satu Mare, Vaslui, Neamţ.
''(…) judeţul Argeş, domnul prefect Soare este membru suspendat al PNL în conformitate cu propria declaraţie. La Vaslui, despre domnul DaDaniel Olteanucopreşedinta PNL declara anul trecut că ar putea fi un candidat PNL foarte bun candidat la Primăria Bârlad. Dan Nechifor, prefect al judeţului Botoşani, a mai fost prefect susţinut tot de PNL. Cochino Mădălina prefect al judeţului Brăila, de asemenea, cu sprijinul PNL. (…) Radu Bud de la satu Mare un cunoscut membru PNL'', a spus Daniel Constantin.
Copreşedintele ALDE a susţinut că la fel de problematică este şi activitatea celor care au fost numiţi în funcţia de prefect, făcând trimitere la criza bebeluşilor şi la criza apei din judeţul Neamţ.
''Suntem îngrijoraţi de această decizie luată de Guvern care pare că are un vizibil substrat politicianist prin care se urmăreşte obţinerea de beneficii electorale pentru cei din PNL, PDL'', a conchis Daniel Constantin.
În opinia sa, premierul ar trebui să recunoască faptul că ''tehnocraţia nu poate să funcţioneze în România''.
Citeşte şi: Cioloş le-a transmis deputaţilor că numirea prefecţilor este de competenţa exclusivă a Guvernului: "Să nu fim ipocriţi, unii au fost numiţi prefecţi doar pentru că aveau susţinere politică"/Reacţia PSD: "Nu ne luaţi de proşti"
Deputatul UNPR Florin Gheorghe a declarat, pe parcursul dezbaterii, că la finalul acestei legislaturi aleşii vor rămâne cu impresia că ''reforma tehnocratică înseamnă schimbarea unor prefecţi politici, cu alţii la fel de coloraţi în opţiunile lor politice”.
''Luând în calcul că ne apropiem cu paşi repezi de finalul acestei legislaturi personal, am puternice rezerve că aceste reforme se vor mai realiza. Aşadar, vom rămâne cu imaginea că tehnocraţia înseamnă vorbe frumoase, iar reforma tehnocratică înseamnă schimbarea unor prefecţi politici, cu alţi prefecţi, la fel de coloraţi în opţiunile lor politice'', a declarat deputatul UNPR Florin Gheorghe.
La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a afirmat că dacă activitatea unui prefect este de competenţa Guvernului, un ministru al Justiţiei nu are dreptul să spună că ''discuţia despre drepturi este un lux teoretic''.
''Activitatea unui prefect, într-adevăr, este de competenţa Guvernului. Guvernul prin premier are acest drept de a schimba prefecţii şi a numi alţii, dar nu cred că un ministru al Justiţiei să aibă dreptul să spună şi citez ce a apărut în presă că <<discuţia despre drepturi este un lux teoretic>>. Păi, dacă dreptul persoanelor în România este un lux, eu renunţ să mai susţin alocuţiunea'', a spus el.
Deputatul MP Clement Negruţ i-a transmis premierului că şi-a ''ratat menirea din start''.
''Fac doar o mică referire la judeţul Alba. Prefectul de Alba (...) la nici 24 de ore de la destituirea din funcţia de prefect este copreşedinte ALDE. Despre ce vorbim aici, dragii mei? Până unde poate să meargă ipocrizia? Domnule prim-ministru, vă vorbesc şi în calitate de înalt funcţionar public (...) s-a uitat depolitizarea instituţiei prefectului. Este mai politică ca niciodată. Din păcate, dumneavoastră, domnule prim-ministru, v-aţi ratat menirea din start, pentru că prin programul dumneavoastră de guvernare aţi dat dovadă de inconsecvenţă'', a spus susţinut deputatul.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a scris luni pe pagina sa de Facebook, că discuţia despre drepturi este un ''lux teoretic''.
''Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe