- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.12.2019, 22:58)
- Ana Petrescu
Cioloş: Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea pe un proiect privind pensiile speciale
Dacian Cioloş a declarat că pensiile speciale pentru parlamentari şi primari trebuie eliminate, însă menţinute cele pentru militari şi magistraţi până. Liderul PLUS a precizat că ar putea fi o discuţie în Parlament sau Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe un astfel de proiect.
Urmărește
600 afișări
Cioloş: Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea pe un proiect privind pensiile speciale
„Sunt unele pensii speciale care trebuiesc eliminate clar şi ar trebuie eliminate cât mai repede. Pe cele ale parlamentarilor, de exemplu, ale parlamentarilor, ale primarilor. Acelea clar ar trebui eliminate. Sunt altele pe care nu le-aş numi pensii speciale. Sunt pensii de serviciu, pentru că e vorba de un serviciu în interesul statului în situaţii speciale şi cu anumite constrângeri, unde în foarte multe ţări din lume există o abordare specială a pensiilor unor oameni cărora le impui nişte costrângeri pe durata serviciului, a activităţii în serviciul statului. Îi scoţi la pensie după o presiune foarte mare. Nu cred că e cazul să spunem presiunea care o trăiesc oameni care lucrează în Armată sau militari”, a afirmat Dacian Cioloş, duminică, la Digi 24.
El a mai spus că trebuie să existe o discuţie de fond legată de sistemul de pensii din România.
„Da, poate fi o discuţie legată şi de magistraţi până la un punct. De aceea eu cred că ar trebui să avem o discuţie de fond vis a vis de sistemul de pensii din România. Nu doar să cârpim pe ici pe colo, dar sunt nişte măsuri care ar trebui luate, dacă ar fi o majoritate în Parlament sau Guvernul şi-ar putea angaja responsabilitatea şi pe un astfel de proiect ca să dea un semnal clar că acolo unde nu există dubii că nu au ce căuta pensii speciale pentru anumite categorii, acele pensii speciale sunt complet eliminate”, a completat liderul PLUS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE „regretă” majorarea taxelor vamale şi se pregăteşte să riposteze „ferm” dacă va fi vizată
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
Acesta a mai precizat că poate exista o discuţie cu privire la nivelul pensiilor, vârsta de pensionare, o posibilă plafonare sau impozitare a pensiilor speciale.
„Apoi celelalte care ar rămâne, pentru că sunt justificate, şi acolo cred că ar trebui să avem o discuţie legată de nivelul lor, de vârsta la care se iese la pensie, o plafonare eventuală a lor. Acolo putem avea şi o abordare legată de impozitare. De ce am vorbit şi se vorbeşte de impozitare? Pentru că, chiar dacă vom elimina anumite pensii speciale, există riscul ca cei care le vor pierde să meargă în justiţie şi există şi riscul să câştige în justiţie pentru că au avut o lege favorabilă pe care au pierdut-o. Sunt astfel de situaţii. Şi noi în 2016 am plătit o grămadă de drepturi pe care le aveau funcţionarii pentru că ei câştigau în justiţiei atunci când dădeau în judecată statul pentru astfel de modificări legislative intempestive, insuficient justificate. De aceea spun că trebuie să avem o discuţie de fond pe acest dosar ca să putem lua decizii durabile”, a explicat Dacian Cioloş.
Chestionat ce poate fi făcut cu pensiile care sunt deja în plată, în contextul în care în România există o astfel de pensie de 74.000 lei, preşedintele PLUS a afirmat că statul poate decide nivelul impozitării acestora.
„Se pot impozita. Statul poate să decidă nivelul de impozite. Trebuie bine argumentate. La noi s-au făcut foarte multe legi pe picior. Cred că în 2016 de două sau de trei ori am atacat la CCR astfel de decizii care s-au luat în Parlament, astfel de legi care au fost decise pe picior în interes electoral, fără nicio consideraţie faţă de bugetul de stat, faţă de cheltuielile publice. Sigur astfel de legi care sunt făcute superficial sunt făcute pentru imaginea publică a celor care le lansează. Domnule, noi am încercat dar nu vor ceilalţi. Exact jocul pe care îl joacă PSD acum şi sunt convins că şi oameni care ar putea beneficia de astfel măsuri înţeleg că acesta e un joc politicianist”, a concluzionat Cioloş.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe