- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.02.2016, 20:42)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş: Nu îmi fac iluzia că într-un an vom porni sau finaliza toate măsurile de combaterea sărăciei. Pachetul de măsuri, finanţat de la buget şi din fonduri UE
Premierul Dacian Cioloş a afirmat că nu îşi face iluzia că într-un an Guvernul poate porni sau finaliza cele 47 de măsuri care sunt conţinute de Pachetul integrat de combaterea sărăciei şi a cerut factorilor implicaţi în combaterea acestui flagel să-şi asume paternitatea şi implementarea măsurilor.
Urmărește
1496 afișări
Cioloş: Nu îmi fac iluzia că într-un an vom porni sau finaliza toate măsurile de combaterea sărăciei
"Nu îmi fac iluzia că într-un an de zile vom putea porni sau finaliza toate aceste măsuri şi nici nu am pretenţia să fie considerate ca un pachet al Guvernului. Jucăm rolul de autoritate centrală, de guvern, de coordonare şi vrem să mobilizăm şi coagulăm energii care să tragă în aceeaşi direcţie, deci încercăm să tragem la aceeaşi căruţă.(...) Sunt aici, în pachetul acesta multe măsuri care sunt ale dumneavoastră şi nu avem pretenţia să le luăm, să ni le apropiem şi să ne punem eticheta pe ele. Cred că şansa de reuşită pentru multe aceste măsuri este să continuaţi să vă asumaţi paternitatea lor şi rolul important de implementare a lor", le-a spus premierul reprezentanţilor societăţii civile, a mediului academic şi ai administraţiilor publice locale cu ocazia dezbaterii Pachetului integrat de combaterea sărăciei care a avut loc, miercuri, la Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice de Crăciun din Kazahstan
-
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
Dacian Cioloş a precizat că Guvernul încearcă să "nu încurce mai mult decât să ajute", precum şi să înveţe din experienţa acumulată de factorii implicaţi în combaterea acestui flagel.
Totodată, el le-a cerut reprezentanţilor autorităţilor locale să identifice care sunt măsurile cele mai potrivite pentru comunităţile pe care le reprezintă.
De asemenea, premierul a făcut apel la ONG-uri să analizeze măsurile conţinute de pachet şi să vină cu sugestii şi iniţiative de modificare a lor sau de adăugare a noi măsuri.
Purtătorul de cuvând al Executivului a anunţat că adresa de contact dedicată acestui scop este antisărăcie@gov.ro şi a amintit că sunt aşteptate modificări punctuale pentru fiecare măsură în parte.
Citeşte şi: Un primar i s-a plâns lui Cioloş la dezbaterea antisărăcie că e "sărăcie" de parcări la Guvern
Pachetul de măsuri privind combaterea sărăciei va fi finanţat de la buget şi din fonduri UE
Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Pachetul de măsuri pentru combaterea sărăciei va fi finanţat integrat de la bugetul de stat şi din fonduri UE, iar unele măsuri nu sunt "doar ambiţii sau obiective politice", ci condiţionalităţi impuse de Uniunea Europeană.
"Obiectivul nostru este să punem împreună şi să avem un tratament integrat a bugetului naţional cu bugetul din fonduri europene pentru aceste măsuri care multe dintre ele nu sunt doar ambiţii sau obiective politice ale noastre, dar vin ca şi condiţionalităţi din partea Uniunii Europene. Şi atunci, decât să punem în practică unele măsuri doar că ni le cere Uniunea Europeană, vrem să ni le apropiem şi să le integrăm în ceva ce chiar poate să fie util. Să putem spune la sfârşitul acestei perioade bugetare europene că fondurile europene au fost folosite nu doar pentru a fi absorbite într-un anumit procent, ci şi pentru a rezolva anumite probleme", le-a spus Dacian Cioloş participanţilor la dezbaterea publică privind pachetul integrat pentru combaterea sărăciei care a avut loc, miercuri, la Palatul Victoria.
Premierul consideră că nu e nevoie doar să fie alocate fonduri, inclusiv bani europeni, ci mai ales este nevoie ca utilizarea lor să fie eficentă.
"Dincolo de proceduri administrative, de voinţă politică, e nevoie de umanitate în acest proces pentru că lucrăm cu oameni, nu cu numere şi pentru ca aceste măsuri să fie eficiente, asta presupune prin excelenţă o relaţie interumană", le-a spus premierul celor prezenţi.
El a făcut apel la reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale, ai administraţiei locale, ai mediului academic, la alţi factori implicaţi prezenţi la dezbatere să vină cu experienţa acumulată şi spiritul umanist alături de iniţiativa Guvernului şi a propus înfiinţarea unei coaliţii în acest sens.
Premierul a amintit că planul de măsuri conţine 47 de puncte grupate pe etape din viaţă astfel încât să se poată oferi "o plasă de siguranţă" celor mai săraci din România indiferent de vârstă. Totodată, măsurile preconizate de Guvern vizează îmbunătăţirea locuinţelor, a vieţii în mediul rural, creşterea calităţii învăţământului, precum şi incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, încadrarea în muncă a tinerilor.
El a explicat că strategia conţine priorităţile de intervenţie pe care Guvernul şi le-a propus să le continue sau să le demareze în cursul acestui an, dar a subliniat faptul că foarte importantă este continuitatea programelor.
La dezbatere a fost prezenţi şi ministrul Dezvoltării, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Muncii, Ana Costea, ministrul Fondurilor Europene, Anca Dragu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, unii dintre aceştia exprimându-şi punctele de vedere.
Vicepremierul Vasile Dâncu a afirmat că politicile antisărăcie sunt cu atât mai bune cu cât sunt orientate mai precis către anumite segmente de populaţie care ajung sub un prag decent de supravieţuire. În opinia sa, lucrul care este cel mai grav în problema sărăciei este cultura sărăciei care produce sărăcia şi este "o bombă cu efect întârziat".
"Chiar dacă îi considerăm egalii noştrii şi într-o viziune umanistă încercă să îi facem să se simtă egalii noştri, dar ei nu sunt ca şi ceilalţi pentru că ei se singularizează în medii în care au condiţii precare de viaţă, este violenţă, este o cultură a excluderii, a autoetichetării, care îi face să nu poată ieşi din cercul acesta al sărăciei", a spus Dîncu.
El a apreciat prezenţa societăţii civile în acest demers pentru că aceasta aduce "imaginaţie".
"Orice ai face în proiectele noastre care sunt făcute în birou, de la Guvern, pe cifre, cu date statistice, cu bună credinţă şi inteligenţă, cu profesionişti, rişti să rămâi la nivelul unor politici formale care dacă nu sunt duse de instituţii până la capăt rămân în acest domeniu. Cei care - cum se spune la fotbal - vin din iarbă au altă viziune asupra lucrurilor şi o viziune mult mai realistă, o viziunea mult mai apropiată de oameni şi de zona pragmatismului", a mai afirmat Dîncu.
La rândul său, ministrul Muncii, Ana Costea, în intervenţia sa a spus că Guvern îşi propune ca obiectiv de ţară bunăstarea, "antonimul sărăciei", iar setul de măsuri antisărăcie se va implementa sub deviza "Cu oameni şi pentru oameni". În opinia sa, ocuparea forţei de muncă, reconversia profesională, programe destinate tinerilor neîncadraţi într muncă sau în sistemul educaţional, cooptarea antreprenoriatului urban, rural şi social, orientarea beneficiarilor spre piaţa muncii, eficienţa şi eficacitatea alocării de resurse, precum şi identificarea nevoilor individului cu nevoi sociale sunt vectori importanţi pentru combaterea sărăciei şi realizarea incluziunii sociale.
În intervenţia sa, ministrul pentru Fonduri Europene, Ana Dragu, a subliniat faptul că este pentru prima dată când programele de combatere a sărăciei sunt finanţate integrat atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri structurale. Dragu a reliefat faptul că aceste programe trebuie să continue pe o durată de mai mulţi ani şi a anunţat că vor fi editate ghiduri care să vină în sprijinul celor interesaţi.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj a adus în discuţie necesitatea ca forţa cercetării-inovării să fie folosită în atingerea obiectivelor propuse de strategie. De asemenea, el a subliniat faptul că un copil trebuie ajutat nu doar la grădiniţă, ci el trebuie să fie ajutat pe întreg lanţul educaţional aşa încât să existe riscul ca el să fie lăsat în afara şcolii.
La dezbatere au luat cuvântul şi reprezentanţii societăţii civile, majoritatea acestora dând exemple relevante întâlnite în activitatea lor, propunând soluţii şi, în general, apreciind necesitatea Strategiei.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03