- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.02.2016, 11:16)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş: Oameni integri nu au ajuns în structuri administrative tocmai pentru că erau prea integri
Oamenii integri şi profesionişti trebuie cooptaţi în structurile administrative sau decizionale, acolo unde, în unele cazuri, nu au ajuns pentru că erau "prea integri" şi nu răspundeau la "anumite comenzi", a afirmat premierul Dacian Cioloş.
Urmărește
750 afișări
Cioloş: Oameni integri nu au ajuns în structuri administrative tocmai pentru că erau prea integri (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
Primul-ministru a făcut aceste declaraţii în discursul susţinut, joi, la seminarul Societăţii Academice Române(SAR)- "Anul decisiv pentru reforma integrităţii publice" şi în contextul în care vorbea de faptul că lupta împotriva corupţiei trebuie să înceapă cu prevenirea acesteia, dincolo de ceea ce fac instituţiile statutului după ce actul de corupţie a avut loc, de identificarea faptelor şi pedepsirea vinovaţilor.
"Cred că trebuie să ne concentrăm mult pe prevenirea corupţiei, inclusiv în administraţie, şi pentru aceasta e nevoie de obiectivitate, de transparenţă, de profesionalism şi de claritate în actul administrativ. Acestea sunt câteva din subiectele pe care vrem să le abordăm şi în cadrul legislativ procedural pe care îl pregătim", a spus premierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
În opinia lui Dacian Cioloş, problema integrităţii este una de atitudine, dar şi de "educaţie societală" care, pe de-o parte ţine de voinţa persoanei şi pe de altă parte, de presiunea publică, presiune a societăţii care cere oameni integri şi lasă spaţiu celor care până acum nu şi-au găsit loc în structurile administrative sau decizionale "în unele cazuri, probabil tocmai că erau prea integri şi nu răspundeau la anumite comenzi".
"Ştiu din experienţă că avem oameni integri care sunt şi profesionişti, dar lor trebuie să le facem spaţiu pentru a se putea manifesta şi să le acordăm încredere nu doar formal, pentru a da bine în anumite rapoarte, ci chiar să avem încredere că un sistem poate să funcţioneze bine pentru toţi atunci când în fruntea lui sau la comenzi se află oameni integri şi profesionişti", le-a spus premierul celor prezenţi.
Totodată, Cioloş a subliniat faptul că integritatea nu este suficientă, ci ea trebuie dublată de profesionalism în actul adminsitrativ.
"Putem avea şi cazuri când mergem doar pe integritate şi dacă oamenii nu performează acolo unde sunt puşi, pe urmă dăm vina pe faptul că <<Uite, aţi vrut oameni integri şi, uite, oamenii voştri integri nu reuşesc să performeze, deci lăsaţi-ne pe noi că noi ştim cum funcţionează lucruri>>. Deci, integritate şi profesionalism", a conchis prim-ministrul.
Neclaritatea legislaţiei lasă loc la interpretări care pot duce la pedepsirea unui om integru după ce acesta a luat o decizie cu bună credinţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, el subliniind şi necesitatea clarificării procedurilor astfel încât cei care iau decizii să şi le poată asuma.
"Atâta timp cât procedurile nu sunt clare, cât legile sunt interpretabile, un om considerat integru poate să le interpreteze într-un anumit fel şi altul de lângă să le interpreteze în alt fel şi poate chiar cel integru să fie pedepsit pentru că le-a interpretat în felul în care a făcut-o", a spus Cioloş.
"Ne gândim cum să facem pentru ca în administraţia din România, fără să birocratizăm în intern prea mult procesul decizional administrativ să avem proceduri cât mai clare pentru ca oamenii, potrivit unor funcţii de conducere pe care le au trebuie să-şi asume anumite decizii şi să o poate face într-un mod foarte clar şi conştient", a precizat el.
Prim-ministrul a dat şi un exemplu în acest sens, evocând experienţa avută cu un expert european care a făcut o analiză a unei agenţii de plăţi din România.
"El a constatat că pe paşaportul de semnături, la noi, sunt vreo şase sau şapte care semnează, dar a constatat discutând cu ei că practic la urmă nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate tocmai pentru că au semnat foarte mulţi. Pe când într-o administraţie performantă ai una, maximum două semnături-cel care redactează documentul sau decizia şi cel care şi-o asumă ca responsabil-şi decizia e asumată conform unei legislaţii clare, conform unor proceduri administrative foarte clare ", a detaliat prim-ministrul.
Dacian Cioloş a mai subliniat necesitatea creşterii încrederii în administraţie, atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea oamenilor profesionişti şi integri care sunt chemaţi să lucreze în acest domeniu.
Citeşte şi: Cioloş merge în 14 martie în Parlament ca să explice criteriile de desemnare a noilor prefecţi
Citeşte şi: Poliţistul Marian Godină a lansat cartea "Flashuri din sens opus". Dacian Cioloş: Ar trebui să fie o lecţie pentru Poliţie - GALERIE FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Cioloş: Românii din diaspora trimit acasă 1,5 miliarde de euro pe an; potenţialul - zeci de miliarde. Ezită să se întoarcă pentru că s-au obişnuit cu un anumit standard al serviciilor publice
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Cioloş către primarii de comune: Să reducem la maxim alocările din Fondul de rezervă al Guvernului, care să fie destinate chiar numai pentru situaţii cu adevărat excepţionale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55