- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.12.2015, 21:40)
- Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş participă la Consiliul European de la Bruxelles şi îi vizitează pe răniţii din Colectiv
Premierul Dacian Cioloş participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la Consiliul European, principalele teme înscrise pe agendă fiind gestionarea fenomenului migraţiei şi acţiunea la nivelul Uniunii Europene şi la nivelul statelor membre pentru combaterea terorismului, după evenimentele de la Paris.
Urmărește
711 afișări
Cioloş participă la Consiliul European de la Bruxelles şi îi vizitează pe răniţii din Colectiv (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Joi premierul va avea o întrevedere cu Federica Mogherini, înalt reprezentant al U.E. pentru afaceri externe şi politică de securitate, la ora 16:00 urmând să aibă un schimb de opinii cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, iar la ora 16:45 va participa la prima sesiune de lucru a Consiliului European. Ziua se va încheia cu o participare la dineul de lucru organizat pentru şefii de stat şi de guvern.
Vineri primul-ministru se va întâlni, la 8:45, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, urmând să participe apoi la a doua sesiune de lucru a Consiliului European, care va începe la ora 10:00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Dacian Cioloş se va duce şi la spitalul militar “Reine Astrid Bruxelles”, unde îi va vizita pe răniţii din clubul Colectiv internaţi acolo.
Mandatul premierului Dacian Cioloş la Consiliul European a fost avizat favorabil de comisiile de afaceri europene ale Parlamentului săptămâna trecută.
Şeful Guvernului a precizat, în cadrul audierii, că principalul subiect pe agenda Consiliului este migraţia, o problemă "sensibilă", care reprezintă un test pentru Uniunea Europeană, sub aspectul solidarităţii de care trebuie să dea dovadă statele membre. El a declarat că România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a migranţilor, fiind nevoie de tratarea cauzelor acestui fenomen.
În contextul discuţiilor despre migraţie, la reuniunea de la Bruxelles va fi abordată inclusiv situaţia din Siria.
Cât priveşte combaterea terorismului, România susţine implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi pentru garantarea securităţii interne, menţinându-se, totodată, principiul libertăţii de circulaţie în interiorul Uniunii.
Dezbaterile vor viza, de asemenea, chestiuni legate de relaţia cu Federaţia Rusă şi situaţia din estul Ucrainei.
Alte subiecte de pe agendă se referă la Uniunea Economică şi Monetară şi piaţa unică, România, ca stat care doreşte să adere la zona euro, susţinând consolidarea Uniunii Economice Monetare fără ridicarea unor bariere suplimentare în demersurile ţărilor care vor să adopte moneda unică.
Liderii europeni vor discuta, totodată, pe tema accelerării proiectului unei uniuni energetice, având în vedere acordul istoric privind schimbările climatice obţinut în cadrul celei de-a celei de-a 21-a
Conferinţe a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, desfăşurată recent la Paris.
Chestiunea privind rămânerea Regatului Unit al Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi, de asemenea, în atenţia participanţilor la Consiliul European din 17-18 decembrie. Primul-ministru Dacian Cioloş consideră că locul Marii Britanii este în Uniunea Europeană, poziţie exprimată, de altfel, şi cu prilejul întrevederii pe care a avut-o în data de 9 decembrie, la Palatul Victoria, cu omologul său britanic, David Cameron.
Participarea premierului la Consiliu are loc ca urmare a faptului că a fost delegat de către preşedintele Klaus Iohannis. Cioloş a fost întrebat a cui a fost propunerea ca România să fie reprezentantă la nivel de Guvern la următorul Consiliu European, premierul afirmând că iniţiativa a venit de la şeful statului. "A fost iniţiativa domnului preşedinte. Am primit o scrisoare prin care îmi spunea că mă delegă să particip la acest Consiliu European şi la una din întâlnirile săptămânale pe care le am cu dânsul am şi discutat despre acest lucru. Deci a fost iniţiativa dânsului", a precizat prim-ministrul.
Subiectul participării la reuniunile Consiliului European a făcut obiectul mai multor dispute de-a lungul timpului, atât între fostul preşedinte Traian Băsescu şi fostul premier Victor Ponta, cât şi între Klaus Iohannis şi Victor Ponta. Audierea, în premieră, a lui Dacian Cioloş în Parlament a avut loc în baza legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern pe tema afacerilor europene, modificată în 2013.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe