- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.11.2015, 17:59)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş, premier desemnat. REACŢIILE politicienilor - Dragnea: Toată lumea este în opoziţie acum, vom decide după ce vedem programul şi echipa. PNL: PSD va torpila cu toate forţele proiectul Cioloş
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că partidul va lua o decizie privind Cabinetul Cioloş după ce premierul desemnat va prezenta echipa, programul de guvernare şi modul în care doreşte să colaboreze cu Parlamentul. Pe de altă parte, liberalii spun că social-democraţii vor "torpila proiectul Cioloş". Liderul Mişcării Populare, Traian Băsescu, şi cel al UDMR, Kelemen Hunor, au calificat alegerea fostului comisar european drept o soluţie bună.
Urmărește
6115 afișări
Cioloş, premier desemnat. REACŢIILE politicienilor - Dragnea: PSD va decide după ce vede programul şi echipa (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
Orban: PSD va torpila cu toate forţele proiectul Cioloş
Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban spune că premierul desemnat Daician Cioloş este "un om cu un profesionalism de necontestat", un apropiat al PNL, chiar dacă nu este membru al partidului, şi că PSD va face tot posibiliul să compromită viitorul guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
"Atrag atenţia că, deşi nu este implicat în formarea guvernului, PNL este singurul sprijin cert al viitorului cabinet în Parlament. PSD, chiar dacă va mima iniţial o susţinere, va face tot ce poate să compromită viitorul guvern. Societatea civilă, care şi-a dorit în mare parte acest guvern nepolitic, va constata în curând acest lucru şi poate va învaţă să deosebească între PNL, aliatul lor natural, şi PSD, care va torpila cu toate forţele acest proiect", a comentat Ludovic Orban, pe Facebook.
Prim-vicepreşedintele PNL mai spune că va susţine Cabinetul Cioloş, odată pentru că este propus de Klaus Iohannis, fostul preşedinte al PNL, şi apoi pentru că Dacian Cioloş întruneşte criteriile de profesionalism, este un apropiat al PNL şi corespunde aşteptărilor societăţii civile.
"Voi susţine învestirea cabinetului Dacian Cioloş. Din multe motive. Pentru că este propus de Klaus Iohannis, fostul preşedinte al PNL, astăzi preşedinte al României şi datorită susţinerii PNL. Pentru că este un om cu o imagine foarte bună la nivelul Uniunii Europene, care va îmbunătăţi imaginea României şi va putea reprezenta cu mult mai mult succes interesele României. Pentru că, nefiind membru al PNL, el este totuşi apropiat de PNL, fiind ministru în guvernul liberal şi comisar european în cadrul grupului PPE. Pentru că îl cunosc personal din cabinetul Tăriceanu şi este un om cu foarte multe calităţi , cu o statura morală şi un profesionalism de necontestat" , a scris Orban, pe Facebook.
Ionuţ Stroe: PNL are priorităţi de guvernare pe care vrea să le agreeze cu noul Cabinet
PNL aşteaptă cu interes prezentarea echipei cu care premierul desemnat Dacian Cioloş va veni în Parlament, având o serie de priorităţi de guvernare pe care doreşte să le agreeze cu noul Cabinet, spune Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al partidului.
"Nominalizarea lui Dacian Cioloş în calitatea de prim-ministru desemnat, făcută conform prevederilor constituţionale de către preşedintele Klaus Iohannis, corespunde criteriilor de profesionalism şi intergritate impuse de societatea românească. PNL aşteaptă cu interes prezentarea echipei guvernamentale pe care premierul desemnat urmează să o înainteze Parlamentului. Ştim că misiunea sa nu este una uşoară şi că va trebui să convingă o majoritate parlamentară care să susţină acest Guvern de tehnocraţi", spune Ionuţ Stroe, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.
El mai spune că liberalii au o serie de priorităţi de guvernare care pot fi regăsite atât în iniţiativele legislative, cât şi în programul de guvernare al PNL, pe care doresc să le agreeze cu noul Cabinet.
"Avem convingerea că atât noua echipă guvernamentală, cât şi programul de guvernare, vor fi creionate pentru binele public. Vom susţine acest Cabinet atât timp cât va face bine pentru România" mai spune Stroe.
Purtătorul de cuvânt al PNL aminteşte că partidul nu a exclus asumarea guvernării şi responsabilitatea formării unui guvern politic, însă a înţeles necesitatea instalării unui Guvern tehnocrat în acest moment de criză politică şi a trecut peste varianta avansată iniţial privind organizarea de alegeri anticipate.
Kelemen: Desemnarea lui Cioloş este un pas bun, pozitiv şi aşteptăm să ne cheme la consultări
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier este un "pas bun, important şi pozitiv", spunând că aşteaptă ca Uniunea să fie chemată la consultări, pentru că este nevoie de sprijin parlamentar pentru a guverna un an.
”Desemnarea lui Dacian Cioloş este un pas bun, important şi pozitiv din partea preşedintelui, iar acum mutarea este la Cioloş. Acest lucru înseamnă şi consultări cu partidele, pentru că, dacă vrei să guvernezi un an, ai nevoie de sprijin parlamentar. Va avea nevoie de un sprijin politic în Parlament şi aşteptăm să fim consultaţi despre programul cu care vrea să vină în faţa Parlamentului, ce priorităţi propune, în ce domenii vrea să facă iniţiative, ce doreşte să facă şi după aceea vom da un răspuns privind susţinerea. După ce vom avea consultări, vom decide, nu putem anticipa decizia”, a declarat, marţi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, corespondentului MEDIAFAX.
Întrebat cum comentează faptul că preşedintele Klaus Iohannis a declarat că viitorul guvern de tehnocraţi va avea un mandat de un an până la viitoarele alegeri parlamentare şi dacă un astfel de guvern va rezista un an, liderul UDMR a spus că şeful statului şi partidele parlamentare nu au agreat ideea alegerilor anticipate susţinută de Uniune.
”Noi am spus că pentru un guvern de tehnocraţi cea mai bună soluţie ar fi un mandat de 6 -7 luni şi alegeri anticipate, dar am înţeles că nu doreşte preşedintele, nu doresc celelalte partide parlamentare să meargă pe această variantă. Se poate guverna şi un an de zile cu un guvern de acest gen, dar va avea nevoie de sprijin parlamentar, pentru că dacă nu cere sprijin parlamentar ce va face un an? Va gestiona treburile curente? Mie nu mi-e teamă de învestitura guvernului, că va trece de Parlament, dar ce va face a doua zi? Ar trebui să iniţieze şi chestiuni care reprezintă o necesitate pentru societate, în sănătate, în educaţie, în achiziţiile publice”, a subliniat Kelemen Hunor.
Băsescu: Dacian Cioloş, o soluţie bună
Liderul Mişcării Populare, Traian Băsescu, consideră că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l desemna pe Dacian Cioloş pentru postul de premier este o "soluţie bună".
"Dacian Cioloş, o soluţie bună", a scris fostul preşedinte, pe pagina sa de Facebook, după anunţul lui Klaus Iohannis privind desemnarea fostului comisiar eruopean pentru agricultură pentru postul de prim-ministru.
Băsescu nu a mai făcut alte comentarii, deşi, cu puţin timp în urmă, critica dur soluţia unui guvern de tehnocraţi. Duminică seara, la B1TV, Traian Băsescu a declarat că "soluţia tehnocraţilor" este pentru "ţări bananiere", precizând că dacă pui un tehnocrat în fruntea Executivului sau un general e "tot un drac". el mai declara atunci că formarea unui guvern de tehnocraţi ar reprezenta un "eşec garantat".
"Cea mai mare eroare, cu cine vreţi să vorbească tehnocraţii ăia în Parlament ? Trebuie să treacă bugete, trebuie să treacă legi, cine-i ascultă ? Parlamentarii ăştia, buni, răi, cum sunt, trebuie să-şi ia temele şi să lucreze cu un guvern politic. Povestea cu tehnocraţii nu a funcţionat nicăieri în Europa (...) Soluţia tehnocraţilor este pentru ţări bananiere, ori aduci tehnocraţi, ori aduci generali e tot un drac (...) Guvern de tehnocraţi este eşec garantat", a spus Băsescu, la postul B1 TV.
Pe de altă parte, el a spus că preşedintele Klaus Iohannis are puţine variante de premier, acestea fiind Dacian Cioloş sau Lucian Croitoru. Cel din urmă a fost opţiunea sa pentru postul de premier în criza politică din 2009, când Cabinetul Boc a fost demis prin moţiunea de cenzură de către Legislativ, majoritatea de atunci propunându-l drept premier pe Klaus Iohannis.
Dragnea: Toată lumea este în opoziţie acum. PSD va decide după ce vede programul şi echipa
"Am înţeles că domnul Dacian Cioloş doreşte să formeze un Guvern exclusiv din oameni neafiliaţi politic, nemembri de partid. În zilele următoare o să vedem cu ce echipă guvernamentală şi program vine în Parlament şi când vom afla aceste lucruri ne vom exprima o poziţie politică", a declarat Dragnea după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.
Dragnea a mai spus că PSD este deschis la dialog. "Nu pot şi nu cred că este firesc să spunem dacă votăm pentru sau împotrivă pentru că deocamdată avem doar un nume şi un chip", a mai declarat liderul PSD, la insistenţele jurnaliştilor.
El a spus că poziţia PSD va lua în calcul nu doar echipa şi programul de guvernare, ci şi modul în care Cioloş va dori să colaboreze cu Parlamentul şi dacă va ţine cont de pachetul de măsuri pe care social-democraţii l-au prezentat la consultările de la Cotroceni, vizând asigurarea stabilităţii economice.
Liderul PSD a făcut precizarea că, din ce a văzut public după declaraţiie de la Palatul Cotroceni, se conturează deja o majoritate în favoarea lui Dacian Cioloş. "Există date certe care arată că acest Guvern ar avea susţinere în Parlament, din ce am văzut ca declaraţii publice: PNL, UDMR, UNPR. Cel puţin până acum", a susţinut Dragnea.
Dragnea a spus totuşi că va exista o discuţie în interiorul Coaliţiei, însă a adăugat că, în acest moment, în condiţiile în care va fi un guvern tehnocrat, "toată lumea este în opoziţie", iar odată ce premierul desemnat va veni în Parlament se va forma o majoritate parlamentară.
"Toată lumea este în opoziţie. Este o situaţie atipică. (...) Nu se mai poate spune că e vreun partid la putere", a comentat el.
Dragnea a mai spus şi că este foarte probabil ca noul premier şi miniştrii săi să schimbe cea mai mare parte a secretarilor de stat, cel puţin cei numiţi politic, însă a atras atenţia că PSD va urmări cu atenţie ca demiterile să nu îi atingă şi pe experţii din Guvern.
"Noi suntem foarte atenţi, pentru că nu-l bănuiesc de rea-credinţă pe Dacian Cioloş, (...) dar este important care vor fi acţiunile şi modul cum va lucra cu miniştrii şi cum vor acţiona miniştrii. Suntem foarte atenţi şi foarte curioşi dacă vor începe nişte schimbări masive care nu vor ţine cont de pricepere sau expertiză ci pur şi simplu să fie înlocuiţi nişte oameni care nu sunt politici de alţi oameni care, vezi Doamne, nu sunt politici, dar sunt recomandaţi de altcineva", a spus Dragnea.
Dragnea, despre susţinerea lui Oprea pentru Cioloş: Nu e vorba de deranj, e opţiunea politică UNPR
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi, că nu a fost deranjat de susţinerea anunţată de Gabriel Oprea pentru propunerea de premier a lui Klaus Iohannis, afirmând că aceasta este "opţiunea politică" a UNPR, pe care o respectă, şi consideră că actuala coaliţie încă funcţionează.
"Nu e vorba de deranj. E vorba de o constatare. Nu e prima dată când Gabriel Oprea a afirmat public faptul că îl sprijină pe preşedinte în deciziile importante, lucru pe care l-a făcut şi înainte şi îl face şi acum. Nu e vorba de deranj. E vorba de opţiunea politică a UNPR pe care o respectăm", a spus Liviu Dragnea.
Întrebat dacă, în acest context, mai există actuala coaliţie PSD, UNPR, ALDE, Dragnea a răspuns că, din declaraţiile publice, se poate observa că există în continuare susţinere. "Eu l-am urmărit cu atenţie pe domnul Gabriel Oprea, care a spus că din punctul lui de vedere coaliţia în continuare există. A spus că va susţine decizia preşedintelui şi îl cred, dar în acelaşi timp a spus că sunt proiecte de legi sau acţiuni în Parlament care vor fi susţinute de coaliţia PSD, ALDE, UNPR", a spus Dragnea.
Cîmpeanu: Cioloş, persoană cu certe competenţe care îl recomandă pentru funcţia de prim-ministru
Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat că se va întâlni marţi seara cu premierul desemnat Dacian Cioloş la sediul Guvernului pentru a-i pune la dispoziţe "un spaţiu" pentru ca acesta să-şi desfăşoare atribuţiile, el adăugând că Cioloş are certe calităţi pentru a ocupa postul de prim-ministru.
" Este o alegere foarte foarte bună. Sunt convins că este o personalitate apreciată la nivelul întregii societăţi româneşti. Am avut onoarea şi plăcerea să colaborez cu domnia sa şi este o persoană categoric cu cerete competenţe care îl recomandă pe această poziţie"a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu, marţi, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis.
Prim-ministrul a precizat că va avea o întâlnire cu Dacian Cioloş în această seară, la Palatul Victoria. "O să mă întâlnesc cu domina sa încă din această seară ca să-i propun un spaţiu la nivelul Guvernului, încă din aceasa seară, pentru a-şi putea desfaşura atribuţiile de premier desemnat", a arătat Cîmpeanu.
Dacian Cioloş, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Cioloş: Am intenţia să deschid Guvernul spre societate, voi lucra îndeaproape cu Parlamentul. Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în faţa parlamentarilor cu lista şi programul Executivului - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe