Cioloş: România stă prost la partea de execuţie a proiectelor, există risc să piardă fonduri

România stă bine la partea de contractare a fondurilor europene, dar "lucrurile merg destul de greu pe partea de execuţie a proiectelor şi deci de plată", existând un risc mare ca România să piardă fonduri din această cauză, a declarat, vineri, la Bucureşti, comisarul european Dacian Cioloş.

Urmărește
5 afișări

"Domnul Tabără a fost plecat într-o vizită într-un stat membru, din câte am înţeles. Oricum, eu am dorit să-mi concentrez vizita pe problematica generală privind afacerile europene şi România şi mai ales pe problematica legată de fondurile structurale. Este important ca România să accelereze procesul de utilizare, de absorbţie a fondurilor. Chiar dacă România stă bine, să spunem, la partea de contractare, lucrurile merg destul de greu pe partea de execuţie a proiectelor şi deci de plată şi există un risc mare ca România să piardă fonduri din această cauză", a declarat Dacian Cioloş.

El a spus că CE a sugerat deja României ideea creării unei instituţii care să asigure o coordonare pe orizontală a utilizării administrative a fondurilor, cu păstrarea responsabilităţii politice a fiecărui ministru pentru prioritizarea utilizării fondurilor.

"Concret, Comisia Europeană a sugerat deja României ideea instituirii unei instituţii care să funcţioneze în cadrul Guvernului eventual, pe lângă primul ministru sau independent, dar o instituţie care să asigure o coordonare pe orizontală a utilizării administrative a fondurilor. Sigur că fiecare ministru are responsabilitatea politică a prioritizării utilizării fondurilor pentru dezvoltare regională, pentru transporturi, pentru resursele umane şi aşa mai departe. Dar pe urmă, procedurile administrative, de punere în aplicare şi executare a acestor proiecte, de multe ori sunt similare pentru anumite categorii de fonduri şi aici poate să existe o coordonare mai bună. Multe proiecte trec prin licitaţii, trec prin achiziţii publice, trec prin anumite tipuri de controale pe teren şi aici pot fi lucruri simplificate, transparentizate. Se pot pune în valoare bunele practici prin publicarea lor pe Internet pentru a evita ca alţii să facă erori care au fost identificate în mod sistematic. Pot fi explicate proceduri standard în mod mai clar şi nu aşteptat ca fiecare beneficiar să vină să se plângă şi ANRMAP să-i dea fiecăruia a la carte câte o explicaţie - la unul mai clar, la altul mai puţin clar", a explicat Cioloş.

Comisarul european a adăugat că "multe lucruri ţin de legislaţia naţională care aplică în practică, transpune anumite reglementări" existente la nivel european. "Sunt state membre care transpun mai complicat şi state membre care transpun mai simplu. Deci, din punctul acesta de vedere, aici ar putea exista o mai bună coordonare cu o autoritate politică la nivelul Guvernului şi cu eficienţă, cu personal calificat, care să fie stabilizat cumva pe anumite poziţii. Chiar dacă problemele sunt în administraţie, tot cu administraţia vor trebui rezolvate, dar trebuie văzut în ce măsură partea aceasta de administraţie poate să fie eficientizată, pentru că este interesul României", a adăugat el.

De altfel, comisarul a insistat asupra ideii de simplificare a procedurilor administrative ca metodă de accelerare a procesului de utilizare a fondurilor europene. "În primul rând, mă gândesc la simplificări din punct de vedere al procedurii administrative. Uitându-mă şi la alte state membre, am constatat că România are unul din sistemele birocratice administrative de gestiune a fondurilor printre cele mai complexe şi cred că există o marjă de simplificare rămânând în limite rezonabile unei bune utilizări a fondurilor", a spus Cioloş.

"Apoi cred că, dată fiind şi complexitatea diferitelor programe care sunt finanţate prin fondurile structurale, implicarea unui număr mare de instituţii în gestiunea acestor fonduri, cred că o coordonare centralizată, transparentă, pe orizontală, ar putea contribui la o accelerare a procesului de utilizare a fondurilor. Mă refer la plată efectiv", a spus el.

Comisarul a precizat că a dorit să discute toate aceste lucruri cu autorităţile din România, cu miniştrii de resort, cu preşedintele şi premierul. "Ca membru al CE şi eu sunt interesat ca fondurile europene să fie nu numai corect utilizate, dar şi eficient utilizate. România este unul dintre beneficiarii mari, de aceea am dorit să-mi concentrez vizita pe această problemă", a spus el.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, se află în vizită oficială în România, în perioada 3-4 martie, el având programate întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi cu miniştrii Muncii, Ioan Botiş, Transporturilor, Anca Boagiu, şi Dezvoltării regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici