Cioloş spune că un minister al fondurilor UE ar putea rezolva probleme, dar nu este o soluţie magică

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, că înfiinţarea unui minister pentru fonduri UE poate însemna rezolvarea mai uşoară a unor probleme comune legate de programele operaţionale, menţionând însă că nu este o soluţie magică şi că importantă rămâne voinţa politică

6 afișări

Întrebat care este punctul său de vedere referitor la înfiinţarea unui minister al fondurilor europene, Cioloş a răspuns: "Anumite probleme care sunt comune diferitelor programe operaţionale probabil că ar putea fi mai uşor rezolvate dacă ar exista o coordonare centrală, cu greutate în Guvern, din acest punct de vedere".

El a menţionat că la nivelul Comisiei Europene se observă că există "o lipsă de coordonare între diferite ministere şi, de multe ori, aceleaşi problemă apare pe diferite programe operaţionale pe diferite categorii de proiecte, aceeaşi problemă care ar putea fi mult mai uşor rezolvată de către Guvern dacă ar exista o abordare, o viziune de ansamblu".

"Aici nu este vorba despre crearea unei agenţii în plus, este vorba despre nevoia existenţei în Guvern a unei persoane cu greutate politică care să poată să propună şi să ia măsurile necesare la nivel orizontal, pentru a simplifica, a debloca anumite situaţii care crează probleme orizontal la diferite programe operaţionale. Aceasta nu înseamnă că ar scădea responsabilitatea miniştrilor de linie, miniştrilor de sector, care sunt în continuare cei responsabili de orientarea strategică a utilizării acestor fonduri, de urmărirea execuţiei acestor proiecte", a spus Cioloş.

Comisarul european a arătat că propunerea de buget a Comisiei Europene, aşa cum este făcută în prezent, avantajează România, care ar putea avea o alocare bugetară mai mare.

Acesta a afirmat că, de aceea, este important să fie luate măsuri prin care să se demonstreze că economia românească este capabilă să absoarbă fondurile europene. "Nu ştiu dacă acest minister ar fi soluţia magică şi dacă el ar rezolva problemele, pentru că un minister în plus sau în minus nu rezolvă probleme de sistem, care trebuie rezolvate şi care ţin de o voinţă. Ţin şi de o voinţă politică, ţin şi de o voinţă şi de o responsabilitate a celor care lucrează în aceste instituţii administrative de gestionare a fondurilor", a subliniat comisarul.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, că în coaliţie a avut loc o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui minister al afacerilor europene, dar că nu s-a luat nicio decizie.

Ulterior, un europarlamentarul PDL a apreciat că Bruxelles-ul vede cu ochi buni posibilitatea apariţiei, în România, a unui nou minister responsabil cu gestionarea fondurilor europene.

Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunoştinţa premierului Boc în discuţii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulată, fiind folosită expresia "orice iniţiativă". S-a luat însă în calcul faptul că în alte ţări, unde au fost înfiinţate ministere de specialitate, s-a constatat o îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici