Cioloş: Viitorul buget UE nu se va baza doar pe absorbţie de fonduri fără o anumită direcţie

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, marţi, în cadrul unei întrevederi cu membrii Comisiilor de politici europene din Parlamentul României, că viitorul buget al UE se va baza pe câteva principii generale, unul fiind obţinerea de rezultate, "nu doar absorbţie fără o anumită direcţie".

4 afișări

"România va fi unul din statele membre, probabil puţinele state membre, care va fi beneficiar al viitorului buget al Politicii Agricole Comune, deci care va avea o alocare bugetară mai mare decât în momentul de faţă, atât pe primul pilon cât şi pe partea de dezvoltare rurală. Însă, va trebui să-şi definească obiective în agricultură care să ţină cont de aceste trei mari obiective: securitatea alimentară, buna gestionare a resurselor naturale şi coeziunea teritoriului rural", a declarat Dacian Cioloş.

El a mai spus că politica de vecinătate şi politica de relaţii externe în general va căpăta o pondere mai mare în bugetul pentru perioada de după 2014 decât în perioada actuală, menţionând că, în viitor, Comisia Europeană doreşte ca Uniunea să joace un rol mai important în regiune şi la nivel mondial.

"Resursele financiare alocate politicii de vecinătate vor fi mai importante decât în momentul de faţă şi vor fi concentrate spre zona de sud, de vecinătate de sud a UE şi datorită schimbărilor politice care au avut loc, cu orientare spre democraţie. UE trebuie să acorde o mai mare importanţă acestei zone şi pentru a stimula şi a întreţine această orientare spre democraţie, dar şi pentru a încuraja dezvoltarea econbomică a acestor regiuni şi a reduzce fluxurile migratorii spreUE, care pot să aibă un impact mai dificil de controlat", a adăugat comisarul european.

De asemenea, el a arătat că CE acordă importanţă şi relaţiei de vecinătate cu estul UE, urmând să propună un instrument european de vecinătate pentru dezvoltarea agricolă şi rurală, prin care să poată finanţa inclusiv proiectele de dezvoltare ruralîă în ţări precum Moldova, Ucraina, sau Georgia.

"Vom folosi acest buget pentru politica de vecinătate şi pentru a stimula dezvoltarea economică în aceste regiuni. (...) Cred că este un element de interes pentru România, dată fiind relaţia privelegiată pe care România poate să o aibă cu anumite ţări din vecinătate şi mai ales pe domeniul agricol. România ar putea contribui la aceste proiecte", a mai spus Dacian Cioloş.

El a subliniat faptul că viitorul buget se va baza pe câteva principii generale, respectiv obţinerea de rezultate, "nu doar absorbţie fără o anumită direcţie".

"Deci se va urmări cu atenţie modul prin care utilizarea fondurilor europene duce la obţinerea unor rezultate, la atingerea unor ţinte, vor fi introduse elemente de condiţionalitate pentru a întări focalizarea pe rezultate. Comisia Europeană va încerca să propună proiecte de regulament prin care să se simplifice politicile comunitare pe cât posibil, cu speranţa că ele nu vor fi complicate apoi prin implementarea în statele membre. Un alt element important este cel legat de flexibilitate, pentru a transfera mai uşor resurse financiare între diferitele capitole de finanţare. Acest element de flexibilitate cred că este un element care trebuie urmărit cu atenţie pentru că poate să aibă un impact direct asupra alocărilor financiare ale anumitor state membre, chiar şi în cursul execuţiei perioadei bugetare", a mai spus Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici