- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.11.2015, 11:10)
- Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş: Vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea. Lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas
Premierul Dacian Cioloş a spus, duminică, într-un interviu la postul public de radio, că le-a recomandat miniştrilor să semneze o declaraţie de integritate, precizând că i se pare important ca semnalul pentru transparenţă şi integritatate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului. El a adăugat că este conştient de faptul că Executivul are anumite atribuţii şi anumite "instrumente directe de acţiune pentru a proceda la anumite schimbări", deşi Parlamentul are o legitimitate formală mai mare.
Urmărește
5956 afișări
Cioloş: Vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea. Lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas (Imagine: Silvia Ilie/Mediafax Foto)
"Această declaraţie de integritate pe proprie răspundere a fost semnată de miniştri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt niştre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizaţii neguvernamentale, de mai mulţi ani de zile lucrează pe acest domeniu", a declarat primul-ministru Dacian Cioloş.
Premierul a mai spus că i se pare important ca semnalul pentru transparenţă şi integritate să fie dat "încă de la vârf, de la nivelul Guvernului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-şi asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc şi, pe de altă parte, cred că e important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională", a arătat Cioloş.
Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că "lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas".
"Sunt lucruri pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel puţin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, şi al cetăţenilor şi al partidelor politice care vor guverna din 2017" a mai spus Dacian Cioloş.
Miniştrii Cabinetului Cioloş au semnat pe proprie răspundere, joi, în prima şedinţă de Guvern, declaraţii de integritate ce conţin criterii clare propuse de 35 de organizaţii nonguvernamentale, asumându-şi astfel că nu sunt implicaţi în cazuri de corupţie, potrivit ONG România Curată.
"România Curată a reuşit să-i convingă pe toţi miniştrii Cabinetului Cioloş să semneze pe proprie răspundere declaraţii de integritate ce conţin criterii clare propuse de 35 de organizaţii nonguvernamentale. Declaraţiile de integritate au fost semnate joi, la prima şedinţă de guvern condusă de Dacian Cioloş, acest subiect figurând pe ordinea de zi", arată comunicatul de presă remis MEDIAFAX de România Curată.
Fiecare ministru şi-a asumat prin semnarea Declaraţiei de Integritate că nu este implicat în comiterea de infracţiuni sau cazuri de corupţie, nu a fost condamnat şi nici nu este trimis în judecată pentru astfel de fapte, că nu este şi nu a fost implicat în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese.
De asemenea, miniştrii au declarat pe proprie răspundere că nu au fost implicaţi în migraţii politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcţii publice, că nu au ocupat funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, că nu făcut parte din Securitate şi nici nu a colaborat sau colaborează cu actualele servicii secrete. Membrii Cabinetului Cioloş au precizat, cunoscând prevederile legale privitoare la falsul în declaraţii, că nu au "promovat şi nu promovează un discurs discriminatoriu, bazat pe ură".
Potrivit sursei citate, "România Curată" a luat act de aceste declaraţii şi va sesiza autorităţile în drept în cazul în care constată că aceste criterii nu au fost, în fapt, îndeplinite. Îndeplinirea criteriilor de integritate au fost solicitate de 35 de ONG-uri printr-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis înaintea desemnării şi numirii noilor miniştri.
Cioloş: Guvernul are anumite instrumente directe de acţiune pentru a proceda la anumite schimbări
Premierul Dacian Cioloş a declarat, duminică dimineaţă, că Parlamentul are o legitimitate mai mare decât Guvernul, precizând, totodată, că este conştient şi de faptul că Executivul are anumite atribuţii şi anumite "instrumente directe de acţiune pentru a proceda la anumite schimbări".
"Aş vrea să nu uităm şi, încă o dată subliniez, orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleşi de noi, sunt aleşi de români, nu de alţii şi de ce să n-o spun, din punct de vedere juridic, legal şi chiar politic cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales, însă legitimitatea mai izvorăşte tocmai din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru a putea să-mi fac treaba", a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş, într-un interviu la Radio România Actualităţi.
Premierul şi-a exprimat speranţa că va avea sprijinul Parlamentului atunci când va solicita un vot pentru anumite legi, precizând, totodată, că ştie că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite "instrumente directe de acţiune pentru a proceda la anumite schimbări".
"Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, eu sunt conştient că ceea ce va face acest guvern nu poate să facă şi fără o consultare cu Parlamentul, va trebui să explicăm ceea ce facem. Sper să avem majoritate atunci când va fi cazul să solicităm un vot în Parlament pentru anumite legi, însă, pe de altă parte, sunt conştient şi de faptul că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite instrumente directe de acţiune pe care va trebui să le folosim şi să ni le asumăm noi direct ca şi Guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care, probabil, în unele cazuri, există o anumită rezistenţă în clasa politică", a arătat Cioloş.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe